Twist over uitvinding Facebook leeft weer op

Drie mannen beweren dat zíj Facebook hebben bedacht. Nu willen ze (nog meer) geld en erkenning.

De film The Social Network, over de ontstaansgeschiedenis van Facebook, krijgt binnenkort mogelijk stof voor een vervolg. Drie mannen die zeggen dat Mark Zuckerberg het idee voor het sociale netwerk van hen heeft gestolen, willen de zaak tegen Facebook heropenen.

In 2008 gingen de tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss en Divya Narendra akkoord met een schikking met Facebook van 65 miljoen dollar (50 miljoen euro). Het trio heeft een Amerikaans hof van beroep gevraagd om de zaak te heropenen, nadat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs vorige week de waarde van Facebook schatte op 50 miljard dollar. Ze vinden dat ze recht hebben op meer geld. Ook willen ze nu alsnog de erkenning van Facebook dat Zuckerberg het idee voor de site van hen heeft gestolen.

Zuckerberg heeft altijd gezegd dat hij Facebook zelf heeft bedacht. De Winklevoss-tweeling en Narendra studeerden met Zuckerberg aan de universiteit van Harvard. De drie zeggen dat Zuckerberg werd geïnspireerd voor Facebook door het werk dat ze hem vroegen te doen voor hun bedrijf ConnectU. De drie rechters in de zaak lijken sceptisch over het verzoek tot heropening. De uitspraak wordt binnen twee tot drie maanden verwacht. (BBC, Reuters, AFP)