Tunesië probeert angel uit protesten te halen

Minister van Binnenlandse Zaken en stafchef van het leger ontslagen.

De Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali heeft gisteren in een ommezwaai minister van Binnenlandse Zaken ontslagen en andere verzoenende maatregelen genomen. Ze moeten de angel uit de aanhoudende protesten halen.

Ook gisteren waren er weer rellen in verschillende steden in Tunesië, waaronder de hoofdstad Tunis. Volgens getuigen zijn in de stad Douz vier doden gevallen. Het leger werd ingezet in het centrum van Tunis en in volksbuurten waar een menigte betogers gebouwen plunderde. Ook is er een avondklok ingesteld.

Behalve het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken meldde de regering ook dat de meeste mensen worden vrijgelaten die zijn gearresteerd sinds half december een golf van betogingen zich over het land verspreidde. En er komt een speciale commissie van onderzoek naar corruptie van regeringsfunctionarissen.

Ook de stafchef van het leger, generaal Rachid Ammar, is ontslagen. Hij zou hebben geweigerd zijn troepen opdracht te geven de aanhoudende rellen neer te slaan. Generaal Ammar zou bezwaren hebben geuit tegen excessief gebruik van geweld. Bij leger- en politieoptreden tegen betogers zijn volgens de regering in totaal 23 doden gevallen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn het er veel meer. De betogers protesteren tegen de hoge werkloosheid en de omvangrijke corruptie. Ze stellen ook steeds meer politieke eisen, tot en met het aftreden van het autoritaire regime van Ben Ali. De president noemde de protesten maandag nog „terroristische acties” die zijn aangestuurd vanuit het buitenland. (AP, Reuters)