Tourbaas: snel oordeel dopingzaak Contador

De dopingaffaire rond Tourwinnaar Alberto Contador overschaduwt de start van het nieuwe wielerseizoen, zondag in Australië met de Cancer Council Classic als voorafje aan de rittenkoers Tour Down Under. Gisteren drong Tourdirecteur Christian Prudhomme aan op een snelle uitspraak over Contador, bij wie tijdens de afgelopen Tour de France een minieme hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol werd gevonden.

„De Spaanse bond en de UCI (internationale wielerunie) moeten voor de start van het seizoen beslissen”, zei Prudhomme bij de presentatie van het routeschema van de Vuelta 2011. Een dag eerder verklaarde UCI-voorzitter Pat McQuaid dat een definitieve uitspraak lang op zich kan laten wachten. „We kunnen aannemen dat het mogelijk is dat Contador dit jaar niet in de Tour start.”

De zaak is in handen van de Spaanse bond, die moet beslissen of de voorlopige schorsing van de renner wordt omgezet in een definitieve straf. Na de uitspraak kunnen Contador, UCI of het internationaal antidopingagentschap WADA in beroep gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS.