Sympathie voor extreem-rechts groeit in Frankrijk

Zaterdag en zondag kiest het extreem-rechtse Franse Front National (FN) een nieuwe leider: Marine le Pen (dochter van)  of  Bruno Gollnisch. Dat is vandaag voor Le Monde aanleiding om de plaats van deze partij in de Franse politiek te onderzoeken. De conclusie in één zin: onder de rechtse kiezers groeit de sympathie voor het FN, om op te stemmen of als coalitiepartner.

Onder de aanhang van de UMP, de partij van president Sarkozy, is  de sympathie voor de ideeën van extreem-rechts sterk gegroeid, van 20 procent een jaar geleden tot 32 procent nu. Uit de grafieken blijkt dat steeds meer rechtse kiezers wel iets voelen voor samenwerking met het Front National - al laten die ook zien dat nog de helft van de rechtse kiezers tegen samenwerking is. Analisten voorspellen dat het Front met Marine le Pen een bredere aantrekkingskracht zal krijgen dan met Gollnisch.

In een blog proberen twee redacteuren van Le Monde deze groeiende salonfähigkeit te duiden. Een belangrijke factor is dat president Sarkozy sterk de nadruk heeft gelegd op een boerkaverbod, een debat over de nationale identiteit, en hard optreden tegen Roma. Daarmee hebben vergelijkbare ideeën van het Front National aan legitimiteit gewonnen. Een breekpunt blijft de euro: het Front National wil ervan af, terwijl Sarkozy’s kiezers  in meerderheid niets willen weten van een breuk in de eurozone (zie de taartgrafiek links onder).