Snelle maaltijdsalade

Ik begon het nieuwe jaar in de rotzooi. Na lang zoeken vond ik mijn droomhuisje en afgelopen week kon ik eindelijk de sleutel in ontvangst nemen. Er was maar één groot probleem, het paradijselijk oord waar ik vanaf dan zou wonen, bestond alleen nog in mijn hoofd. In werkelijkheid moest er nog heel wat geklust worden om het überhaupt een beetje leefbaar te maken.

Dus ben ik de hele week in de weer geweest met verfrollers en schoonmaakmiddelen. Behalve drukte om de juiste kleur wit en of de bank wel bij de nieuwe gordijnen paste, had ik vooral kopzorgen om de keuken. De eerste paar dagen had ik alleen de beschikking over een stuk aanrecht, een waterkoker en een kraan. En dat is op z’n beschaafdst gezegd niet handig als je wekelijks een column over koken en eten moet schrijven.

Ik kon er voor kiezen om (niet geheel zonder risico’s) te koken op het gaspitje van de camping, me te laten inspireren door de afhaal-Surinamer op de hoek of nog elke dag op en neer te gaan naar de keuken in mijn oude huis, maar daar werd mijn verhuisstress niet minder van en het eten niet lekkerder.

Ik besloot te koken zonder keuken en terug te vallen op de succesformule die ik in mijn studententijd vaak toepaste tijdens drukke en/of luie periodes: de maaltijdsalade. Pak een grote kom en meng daar sla, groente, kaas, nootjes en een scheut olijfolie in en creëer zo een lekkere frisse maaltijd. Je kunt eindeloos met allerlei soorten ingrediënten blijven variëren en wat nog wel het fijnste is in tijden van puinhoop: er is vrij weinig afwas.

Spinaziesalade voor 2 personen:

200 gram verse bladspinazie

100 gram jong belegen kaas

halve komkommer

kleine rode ui

rode handappel

2 eieren

scheutje olijfolie

eetlepel rode wijn azijn

eetlepel gedroogde sesamzaadjes

versgemalen peper en zout

Was de spinazie en laat deze goed uitlekken. Verwijder de dikke steeltjes en de bladnerf. Kook de eieren halfzacht en snijd ze in vieren. Was de appel, verwijder de pitjes en snijd in kleine stukjes. Snijd de kaas in kleine blokjes en de rode ui in plakjes. Snijd de komkommer over de lengte door de helft en gebruik een lepel om de zaden weg te halen. Snijd vervolgens in plakjes.

Doe alles in een grote slabak en schep voorzichtig door elkaar. Maak een dressing van een scheutje olijfolie, rode wijnazijn en wat versgemalen peper en zout. Besprenkel de salade met de dressing en meng tot slot de sesamzaadjes door de sla. Lekker met een stokbroodje of een geroosterde bruine boterham.

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Stéphanie Versteeg