Ruzie over Hope-poster Obama bijgelegd

FILE - In this Jan. 12, 2009 file photo, Los Angeles street artist Shepard Fairey poses for a picture with his Barack Obama Hope artwork in the Echo Park area of Los Angeles. The Associated Press and Fairey announced Wednesday, Jan. 12, 2011, that they have agreed to settle their copyright infringement claims against each other and will work together again in projects that use the news agency's pictures. (AP Photo/Damian Dovarganes, File) Shepard Fairey in 2009. Foto AP

De ruzie tussen kunstenaar Shepard Fairey (Wikipedia) en persbureau AP over de poster die Fairey maakte voor de campagne van Obama is bijgelegd. Fairey gebruikte een foto van een AP-fotograaf als basis voor zijn poster, maar regelde niet de rechten:

De foto die Shepard gebruikte. Foto ReutersDe foto die Shepard gebruikte. Foto Reuters

AP meldt nu dat er een schikking is getroffen. Fairey heeft beloofd nooit meer een AP-foto te gebruiken zonder eerst de rechten te regelen. De opbrengsten die de merchandise rond de Hope-poster opleveren worden gedeeld. Bedragen worden geheim gehouden.

Daarnaast gaat Fairey op basis van AP-foto’s een serie beelden maken. Details over die serie zijn nog niet bekendgemaakt.

    • Ward Wijndelts