Ruzie om merkrecht 'app store'

Softwarefabrikant Microsoft probeert te voorkomen dat concurrent Apple de term ‘app store’ vastlegt als handelsmerk. Microsoft vindt dat het een algemeen gebruikte term is. Dat heeft persbureau Dow Jones gisteren gemeld.

App is een afkorting van application: apart geleverde, kleine computerprogramma’s, vooral voor producten van Apple.

Apple gebruikt de term ‘App Store’ voor de digitale winkel waar klanten apps kunnen kopen voor zijn producten iPad, iPhone en iPod Touch. In Apples app store zijn meer dan 300.000 apps beschikbaar. De grote hoeveelheid apps heeft deels bijgedragen aan het succes van de iPad en iPhone.

Andere bedrijven gebruiken de term app ook voor kleine programma’s op mobiele apparaten. Google, Hewlett-Packard en Microsoft hebben allemaal hun eigen appwinkels voor hun mobiele producten. Vorig jaar lanceerde Microsoft een appwinkel voor smartphones met besturingssysteem Windows Phone 7.

Deze week maakte Microsoft bij de rechter bezwaar tegen de wens van Apple om ‘app store’ vast te leggen als handelsmerk. In zijn verdediging wijst het softwarebedrijf erop dat zelfs Apples oprichter en bestuursvoorzitter Steve Jobs het begrip ‘app store’ gebruikt voor webwinkels van concurrenten. In oktober zei Jobs dat Google, Amazon, Verizon en Vodafone „allemaal hebben aangekondigd dat ze ‘app stores’ voor Android oprichten”. Android is een besturingssyteem van Google.