Rouw in Tuscon, wapenverkoop stijgt

Amerikaanse wapenverkopers deden afgelopen week goede zaken, meldt persbureau Bloomberg. In Arizona lag de verkoop maandag 60 procent hoger dan op dezelfde dag een jaar eerder (263 tegenover 164 stuks). Ook in andere staten werden veel meer wapens verkocht. De reden: de schietpartij in Tucson van zaterdag, waar de twintiger Jared Lee Loughner zes mensen doodschoot en dertien verwondde, onder wie een Democratisch Congreslid. De shooting schaadde de verkoop niet, integendeel. Uit vrees dat de wapenwet zal worden aangescherpt zouden veel Amerikanen voor de zekerheid nu een wapen (extra) aanschaffen. Een van de best lopende wapens is de Glock 19, die ook Loughner zou hebben gebruikt. Het semi-automatische pistool van Oostenrijkse makelij is zeer populair bij agenten en burgers. Cho Seung-Hui gebruikte het (in combinatie met een vergelijkbare Walther P22) toen hij in 2007 bij Virginia Tech 32 mensen doodde. Ook daarna steeg de verkoop. Er kunnen meer kogels dan gemiddeld in de lichtgewicht Glocks en ze zijn eenvoudig te bedienen. (NRC)

Portret van de Glock bij Slate, via nrcnext.nl/links