Portugal haalt 1,25 mld op via uitgifte obligaties

Het was even spannend maar het is gelukt: Portugal heeft met succes 1,25 miljard opgehaald met de veiling van leningen.

De Portugese regering is er gisteren in geslaagd om 1,25 miljard euro aan nieuwe staatsobligaties in de markt te plaatsen tegen een relatief lage rente. Binnen de eurozone werd er met spanning naar uitgekeken. De veiling werd als belangrijke test gezien voor het wankelende Portugal. De vraag is of het land spoedig een beroep zal moeten doen op noodleningen van de Europese Unie en het IMF.

Eind vorige week piekte de Portugese tienjaarsrente boven de 7 procent. Dit geldt als een psychologisch belangrijke grens, omdat ook de regering zelf een dergelijk renteniveau eerder als „onhoudbaar” kwalificeerde. Gisteren bedroeg de rente van staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar ‘slechts’ 6,8 procent. Dat was circa 0,1 procentpunt minder dan bij een soortgelijke veiling, begin november.

De veiling viel waarschijnlijk gunstig uit door een combinatie van verscheidene positieve signalen. De eurocommissaris voor Monetaire Zaken, Ollie Rehn, gaf dinsdag aan dat overwogen wordt het euronoodfonds te vergroten. Eerder op de dag had Japan al laten weten een vijfde van de obligaties op te zullen kopen die dat fonds later dit jaar uitgeeft. Ook presenteerde de Portugese regering dinsdag onverwachts meevallende begrotingscijfers.

In financiële kringen ging men er gisteren van uit dat de Europese Centrale Bank op de achterhand een belangrijk rol heeft gespeeld bij de veiling. „De veiling werd ruim drie keer overschreven, in november was dit slechts twee keer. Dit is een duidelijk signaal dat de ECB heeft geïntervenieerd”, verklaarde schuldmakelaar Filipe Silva van zakenbank Carregosa.

Ondertussen blijven in de nationale en internationale media de speculaties over een op handen zijnde redding van Portugal rondzingen. Zo meldde het Portugese dagblad Público dat het IMF reeds een voorbereidend technisch onderzoek voor een noodlening is begonnen. (NRC)