Platini wil trofee voor Europa's beste speler

Voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA wil dat er weer een prijs komt voor de beste voetballer van Europa. Dat zei de Fransman gisteren tegen de Spaanse krant El Mundo Deportivo.

De nieuwe prijs moet gaan lijken op de oude Gouden Bal-verkiezing van tijdschrift France Football. Daar kwamen eerst alleen Europese voetballers voor in aanmerking en vanaf 1995 alleen spelers die in Europa actief zijn.

De Gouden Bal werd vorig jaar samengevoegd met de FIFA-verkiezing voor wereldvoetballer van het jaar. Maandag was Lionel Messi de eerste ontvanger van de FIFA Gouden Bal nieuwe stijl. Platini: „Messi is de beste voetballer, maar ik had graag Xavi of Iniesta zien winnen, hun spel vind ik prachtig.” Platini wil dat de nieuwe prijs in augustus tijdens de loting voor de Champions League voor het eerst wordt uitgereikt. Alle UEFA-lidstaten, journalisten en een jury krijgen stemrecht.

Platini is oud-topspeler van Saint-Etienne, Juventus en het Franse elftal. De klassieke spelverdeler en vrijetrappenspecialist was in de jaren tachtig drie keer Europees voetballer van het jaar.