Parlement bezorgd over 'Moerdijk'

De Tweede Kamer is bezorgd over de gezondheid van hulpverleners, werknemers en omwonenden na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. De communicatie over de risico’s moet beter.

Burgers weten niet „of ze hun hondje nog kunnen uitlaten of het gras kunnen maaien”, zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Volgens Richard de Mos (PVV) heeft de overheid „zich schuldig gemaakt aan warrige, gebrekkige en tegenstrijdige informatie”. De SP wil een groot gezondheidsonderzoek. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) zei eerder daar tegen te zijn.

Chemie-Pack zou jarenlang milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften hebben overtreden. Dat concludeert tv-programma EenVandaag op basis van inspectierapporten en vergunningen van het bedrijf sinds 2002. Het bedrijf zou meermalen op de vingers zijn getikt, maar telkens nieuwe vergunningen hebben gekregen. „Chemie-Pack had op basis van alle overtredingen gesloten moeten worden”, zei hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders gisteren in de uitzending. Chemie-Pack zou chemische stoffen vier jaar geleden niet juist hebben opgeslagen en onvoldoende voorbereid zijn geweest op zware ongevallen. Een bedrijfsbrandweer zou hebben ontbroken, terwijl die er bij een groot chemisch bedrijf wel moet zijn. Een woordvoerder van Chemie-Pack zegt dat de vergunningen steeds wel verleend zijn.

Het Productschap Tuinbouw, overlegplatform voor de tuinbouw, heeft gisteren in een brandbrief aan minister Schippers om „specifieke maatregelen” gevraagd om „de voedselveiligheid te kunnen garanderen”. Het dinsdag afgegeven advies om niet te oogsten, geldt alleen voor de boeren op hoogstens tien kilometer ten noorden van Moerdijk. Boeren in het wijde gebied daarbuiten tasten in het duister. Uit voorzorg brengen ook zij hun spruiten, boerenkool en prei niet op de markt.

De melk van koeien van zestien melkveebedrijven in de omgeving van Moerdijk wordt apart opgehaald, opgeslagen en onderzocht op schadelijke stoffen.

Bewoners en spruitjes: pagina 5

Crisiscommunicatie: pagina 9