Ons konijn lag dood in de tuin. Moet ik bezorgd zijn?

Autoriteiten luisterden gisteren naar omwonenden met vragen over de brand in Moerdijk. Veel vragen bleven onbeantwoord. „We nemen contact met u op.”

Waarom klonken in ’s-Gravendeel de sirenes niet toen vorige week brand uitbrak bij Chemie-Pack, verpakker van chemicaliën op het industriegebied Moerdijk?

Het zit de inwoners van de gemeente Binnenmaas in de Hoeksche Waard heel hoog. Vijfhonderd verontruste mensen verzamelden zich gisteravond in sporthal De Schenkel, in ’s-Gravendeel. Ze stelden een eindeloze reeks vragen. Op de meeste kunnen de autoriteiten geen afdoend antwoord geven. Dat geldt voor burgemeester André Borgdorff (CDA). Dat geldt ook voor Huub van der Weide, operationeel leider van de veiligheidsregio en plaatsvervangend commandant van de brandweer Zuid-Holland-Zuid.

De sirenes zijn niet ingezet, vertelt de brandweerman, omdat uit de eerste luchtmetingen bleek dat alleen de omgeving tot een kilometer of vier onder de rookpluim een verhoogd risico liep, en daar hoort ’s-Gravendeel niet bij. Maar waarom de gewaardeerde rampenzender TV Rijnmond de gemeente dan wel noemde als risicogebied? En waarom werd mensen verzocht ramen en deuren gesloten te houden? Dat is niet helemaal duidelijk.

„U heeft een risico genomen door de sirenes hier niet aan te zetten”, zegt een man. Applaus uit de zaal.

„Wij hebben ons konijn dood in de tuin gevonden”, stelt een man uit Puttershoek. „Heeft dat iets met de brand te maken? Moet ik me zorgen maken?”

Brandweerman Van der Weide: „Dat vind ik een moeilijke. Laten we de definitieve resultaten van het bodemonderzoek door het RIVM afwachten. Hou het dier voorlopig maar in quarantaine.”

Burgemeester Borgdorff: „We nemen contact met u op.”

Een bestuurslid van de voetbalclub neemt het woord. „Ik ben verantwoordelijk voor vierhonderdvijftig leden. Er is hier in de buurt lood aangetroffen. In Strijen gaan de wedstrijden niet door. Wat moeten wij hier doen? Volgens het crisisteam moeten we dat risico zelf inschatten. Maar hoe moet ik onze velden zelf controleren op roetdeeltjes? We hebben de trainingen maar afgelast.”

Burgemeester Borgdorff: „We gaan proberen dat op te lossen.”

Volgende vraag van een vrouw. „Ik werk op de operatiekamer in het ziekenhuis in Dordrecht. Daar werd kort na de brand het ventilatiesysteem uitgeschakeld. Daardoor moesten operaties worden stilgelegd. Wij zelf wonen dichter bij de brand. Wat betekent dat?”

Brandweerman Van der Weide: „Ik wist niet dat er operaties zijn stilgelegd. Dat hadden wij juist willen voorkomen. Daarom hebben wij ook een unit naar het ziekenhuis gestuurd.”

Er zijn vragen over kinderen. „Ik kan mijn twee jonge kinderen niet vastbinden. Ze spelen op het gras op handen en voeten”, zegt een man opgewonden.

Antwoord van de GGD: „Het verdient de voorkeur om handen voor het eten goed te wassen. Wij begrijpen dat kinderen hun handen soms in hun mond steken. Maar wij verwachten geen effecten voor de gezondheid als je roetdeeltjes hebt aangeraakt.”

Op veel scholen zijn speeltoestellen schoongemaakt en is het zand in zandbakken vervangen. Maar, vraagt iemand: „Wie komt mijn tuin schoonmaken?”

De burgemeester: „Wie roet in de tuin heeft, kan dat melden bij de milieudienst. Dan wordt er contact opgenomen.”

Veel hangt af, zeggen de autoriteiten, van nader advies van het RIVM dat over enkele dagen wordt verwacht. Dus of de mensen straks weer hun moestuintjes kunnen inrichten en appels plukken? „Wacht nog even het rapport af.”

Verschillende vragen gaan over honden. Een vrouw: „Ik ga met mijn twee honden altijd naar de hondenuitlaatplaats. Maar die is kennelijk niet meer veilig. Eén van mijn honden heeft al overgegeven. Moet ik ze nu misschien op de wc laten schijten? Ze zijn er groot genoeg voor! Waarom heeft de gemeente de afgelopen dagen niet een schoon, veilig veldje ingericht?”

Er is ook veel verwarring over de informatie die na de brand is gegeven. Een man vertelt: „Ik kreeg de ochtend na de brand een sms-alert dat we onze ramen en deuren weer open konden zetten. Maar ik heb nooit een sms-alert gehad dat ik ze moest sluiten.”

Burgemeester Borgdorff verwijst naar een „evaluatie” die enkel „leermomenten” zal opleveren. Bij het afsluiten van de bijeenkomst zegt hij: „Ik heb een goed gevoel aan deze avond overgehouden.”

    • Arjen Schreuder