Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoeksraad start onderzoek naar Moerdijk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is vandaag begonnen met zijn onderzoek naar de brand bij Moerdijk. Dat meldde de Raad vanmiddag op zijn site. De Raad gaat kijken naar de directe en ‘achterliggende’ oorzaken van het voorval.

Naast de oorzaken onderzoekt de Raad de rol van de hulpverlening en hoe de voorbereiding en de uitvoering bij de hulpverleningsdiensten verliep. Verder wordt gekeken naar de gevolgen van de brand.

De Onderzoeksraad schrijft op zijn site dat de door de brand ontstane “maatschappelijke verontrusting” al voldoende reden is om een onderzoek te starten. Daar komt bij dat de Raad verplicht is een onderzoek in te stellen als bij een gebeurtenis gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Dat is bij de Moerdijkse brand het geval.

De bekendmaking komt op het moment dat de Tweede Kamer over de brand bij Moerdijk debatteert (live).

Het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat los van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie, dat Chemie-Pack in staat van beschuldiging heeft gesteld. Het bedrijf zou zich niet aan de regels in de vergunning hebben gehouden.