Nieuwe zorgen over Hongaarse perswet

De zaak tegen Attila Mong voedt de zorg binnen Europa over de nieuwe mediawet in Hongarije. Attila Mong, presentator van de Hongaarse publieke omroep, werd geschorst vanwege een minuut stilte die hij uit protest tegen de nieuwe mediawet hield in zijn radioprogramma.

Mong presenteerde een goed-beluisterde ochtendshow op Kossuth Radio 1. Op 21 december vroeg hij zijn luisteraars even na te denken over de nieuwe en omstreden mediawet die de avond tevoren was aangenomen in het parlement. Onder de nieuwe wet kunnen mediaorganisaties en individuele journalisten boetes krijgen als hun berichtgeving niet „evenwichtig” is naar het oordeel van een media-autoriteit. Daarin hebben alleen mensen zitting die loyaal zijn aan de rechtse regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orbán.

„We gaven geen mening, geen commentaar”, zei Mong. „Direct na het nieuws, weer en verkeer, zei ik: ‘De wet is aangenomen. Ik kan daar volgens de gedragsregels van de publieke omroep geen commentaar op geven. Dit is een minuut stilte.’ Later in de uitzending debatteerden twee parlementariërs over de wet.”

Een paar uur later werden Mong en zijn eindredacteur bij de leiding geroepen en gedegradeerd tot verslaggever. Twee dagen daarna begon de werkgever een juridische procedure tegen de twee wegens onder meer ‘gebrek aan professionaliteit.’

„Met de nieuwe mediawet wordt geen censuur ingesteld”, zegt Mong. „In een voormalig communistisch land is dat niet eens nodig om hetzelfde te bereiken. Het gevaar schuilt in de dreiging die uitgaat van een overheid die nu haar spierballen laat zien. En in de zelfcensuur die journalisten zich zullen opleggen.”

Hongarije is dit half jaar voorzitter van de Europese Raad.