Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Nederland op drempel van griepepidemie, RIVM meldt weer vier doden

In Nederland heerst momenteel een griepgolf en de afkondiging van de griepepidemie zal niet lang meer op zich laten wachten. Dat blijkt uit data van huisartsen in heel Nederland.

In de eerste week van 2011 werden 87 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden gerapporteerd door een representatieve groep huisartsen. Dat meldt Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Update: 15.45 uur. De RIVM maakte vanmiddag bekend dat er afgelopen week vier mensen zijn overleden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep. Eerder dit jaar overleden al twee kinderen en een reeds verzwakte volwassene aan het influenza-virus H1N1.

Wanneer is er een epidemie?
Er wordt gesproken van een epidemie wanneer het aantal gevallen van griep in een bepaald gebied gedurende een bepaalde periode veel hoger is dan gebruikelijk. Volgens Gé Donker van Nivel is dat in Nederland het geval als er gedurende twee weken:

  • Meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben;
  • In tweederde van de afgenomen monsters bij mensen met ‘influenza-achtige ziektebeelden’ een influenza-virus aangetroffen wordt.

Dit is nu al één week, vorige week, het geval. Nivel verwacht volgende week de griepepidemie af te kondigen. Dit is vooral voor de medische sector relevant.

Opnieuw de Mexicaanse griep
In tweederde van de gevallen waarbij influenza is aangetroffen in de afgenomen monsters gaat het om het virus dat bekend is als de Mexicaanse griep. Dat maakt deze griepgolf volgens medische redacteur Wim Köhler “bijzonder”.

“Een normale wintergriep treft vooral ouderen en de toch al kwetsbaren. De Mexicaanse griep treft vooral jonge mensen. Voor een klein aantal mensen kan de komende griepgolf niettemin wel degelijk dramatisch verlopen, met opname op de intensive care of zelfs de dood tot gevolg. Dat hoeven niet perse mensen te zijn die al aan andere kwalen lijden.” – Wim Köhler, NRC

Dit beeld wordt bevestigd door gegevens van Nivel. Relatief veel jonge kinderen in de leeftijd 0-4 jaar bezoeken ter controle de huisarts.

De door NIVEL-peilstationhuisartsen geregistreerde nieuwe influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) / 100.000 inwoners verdeeld naar leeftijdsgroep. (Bron Nivel)De door NIVEL-peilstationhuisartsen geregistreerde nieuwe influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) / 100.000 inwoners verdeeld naar leeftijdsgroep. (Bron Nivel)

Vorige week al kondigde de griepsite De Grote Griepmeting aan dat we op de drempel staan van een griepepidemie. De Grote Griepmeting verzamelt in Nederland en België meldingen van vrijwilligers die kampen met griepverschijnselen en loopt dus voor op de meldingen verzameld bij huisartsenposten.