Natuurgeweld Zuid-Brazilië eist 348 doden

Rescue workers search for victims after heavy rains caused mudslides in a low-income neughbourhood in Teresopolis, some 100 km from downtown Rio de Janeiro, Brazil on January 12, 2011. Authorities have stated that more than a thousand people have been left without homes and 71 lost their lives in Teresopolis alone. TOPSHOTS / AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA
Rescue workers search for victims after heavy rains caused mudslides in a low-income neughbourhood in Teresopolis, some 100 km from downtown Rio de Janeiro, Brazil on January 12, 2011. Authorities have stated that more than a thousand people have been left without homes and 71 lost their lives in Teresopolis alone. TOPSHOTS / AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA

Het dodental door overstromingen, landverschuivingen en modderlawines in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro is gisteren opgelopen tot zeker 348. De stad Teresópolis werd het zwaarst getroffen met zeker 130 doden.

Bij de zomerregens vallen ieder jaar een paar honderd doden in Brazilië, met name in krottenwijken op berghellingen. In de bergachtige regio Serrana viel 26 centimeter neerslag in minder dan 24 uur. President Dilma Rousseff heeft 460 miljoen dollar aan noodhulp voor het gebied uitgetrokken. In de deelstaat São Paulo vielen deze week dertien doden.

Ook Sri Lanka kampt met overstromingen na de zware regenval van gisteren. Inmiddels staat het dodental op 21, terwijl alleen al in de oostelijke provincie Batticaloa meer dan een miljoen mensen dakloos zijn. Honderdduizenden mensen zitten in opvangcentra.

In het Australische Brisbane, de derde stad van het land, is het water na de overstromingen van deze week aan het zakken. Tegen de verwachtingen in bereikte het water niet het peil van 6,6 meter van de grote overstromingen van 1974 – het bleef er een meter onder. In de provincie Queensland zijn 25 doden gevallen en worden nog 61 mensen vermist. In Brisbane zijn ongeveer 25.000 huizen overstroomd. (AP, AFP, Reuters)