Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Moerdijk is ook een communicatieramp voor overheid’

Minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) vindt dat ‘totale transparantie’ rond de brand in Moerdijk vereist is. “De onderste steen moet boven” zei hij in het Kamerdebat over de brand bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk.

De Tweede Kamer was bezorgd over de gezondheid van hulpverleners, werknemers en omwonenden na de brand bij Chemie-Pack. Opstelten liet weten dat hij alles doet om de ongerustheid onder de bevolking weg te nemen. Hij gaf toe dat daar tot nu toe fouten in zijn gemaakt.

Politiek redacteur van NRC Handelsblad Oscar Vermeer was bij het spoeddebat aanwezig. Volgens hem overschaduwde de kritiek op de manier waarop de overheid naar de burgers communiceerde, de belangrijkste gespreksonderwerpen: de gezondheidsrisico’s van de ramp, de gevolgen voor de boeren in de omgeving en de vergunningen van Chemie-Pack.

Volgens critici werd er slordig omgesprongen met de regels bij het chemiebedrijf en werden er ondanks meerdere ingrepen door overheidsinstanties steeds weer nieuwe vergunningen aan het bedrijf verleend.

‘Busje is symbool voor alles wat misging’
Opstelten betreurt het beeld dat ontstond toen hij samen met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag een bezoek bracht aan het gebied. Hierbij bleven zij ze in het busje zitten. Opstelten: ”De bedoelingen waren goed: we wilden onze betrokkenheid tonen, maar toen ik de beelden zag, was ik niet blij.”

Vermeer ziet de ramp bij Moerdijk ook als een communicatieramp voor de bewindslieden:

“Het busje staat symbool voor alles wat mis is gegaan bij de communicatie. Alle partijen hebben kritiek op Opstelten en Schippers, zelfs de eigen partijen.”

Kamer moet geduld hebben
Opstelten vroeg de Kamer geduld te hebben met de onderzoeken naar de brand. Hij benadrukte dat er een hoop informatie over de oorzaak en de gevolgen van de brand nog niet bekend is.

”Ik hoop dat u er begrip voor heeft dat wij nu nog niet alle informatie kunnen geven die u wenst. Totale transparantie streven wij na. Wij hebben niets te verbergen, maar wij weten gewoon nog niet alles. De gang van zaken tijdens de ramp moet worden uitgezocht door onafhankelijke commissies.”

Moerdijk ook communicatieramp
Opstelten reageert hiermee op de kritiek vanuit de Kamer dat de communicatie richting de omwonenden in het gebied tekort is geschoten:

  • Op de dag van de brand lag de site crisis.nl plat;
  • Het luchtalarm was niet overal te horen;
  • Er waren problemen met het versturen van smsjes om omwonenden te waarschuwen;
  • Over de gezondheidsrisico’s bestaan nog steeds veel onzekerheden

Vandaag startte de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een onderzoek naar de brand bij Moerdijk. Er lopen ook nog andere onderzoeken, onder meer van het OM, dat het afgebrande bedrijf Chemie-Pack gaat vervolgen.