Mislukkingen in beeld

boek

Loser

Anneloes van Gaalen en Willemijn van Herwijnen uitgeverij d’Jonge Hond, €15.

Falen is het niet voldoen aan de norm. Zo breed hebben de bedenkers van het boek Loser de term opgevat. De makers van de verzamelde 67 ontwerpen en kunstprojecten gaan in hun project uit van een fout of ramp en buigen die om naar iets moois, naar een oplossing of naar iets grappigs. Zo maakte Josien Pieters de Reality Check Wedding Ring in de wetenschap dat één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Haar ring bestaat uit afzonderlijke delen die op verschillende manieren kunnen worden gedragen, afhankelijk van de status van de relatie: verliefd, verloofd, getrouwd of gescheiden.

Hilarisch is Dolly and the Rejects van Mark Stratis. In de jaren negentig lukte het om Dolly, het schaap, te klonen. Maar heeft iemand zich weleens afgevraagd hoe de eerdere, mislukte Dolly’s eruit hebben moeten zien? Stratis wel en ontwierp Cyclops Dolly, Overgrown Dolly en Siamese Dolly.

Kijkend naar Prinsen op Witte Paarden van Anne Claire de Breij verdwijnt de glimlach van je gezicht. Een donkere foto toont een gracieuze oudere vrouw met grote parelketting. Ze wacht vol verlangen op de liefde.

Die evenredige afwisseling tussen luchtige en zware benaderingen maakt Loser een goed boek. Toch zijn de projecten die het dichtst bij een duidelijk mislukken en een originele invulling liggen het interessantst. ‘Falen’ heeft immers weinig te maken met ondergoed waarop borst- en schaamhaar zijn geprint.

Let wel: laat je niet misleiden door het formaat en uiterlijk. Het oogt misschien als een vluchtig wc-boekje, maar het verdient meer aandacht dan even doorbladeren. Beter lees je het met internet bij hand. Kun je zoeken naar meer beelden van genoemde projecten. Want die ene afgebeelde foto is soms wel een beetje karig.

    • Marleen Luijt