Malaise woningmarkt nog niet voorbij

De problemen op de woningmarkt zijn nog niet voorbij. Dat is de belangrijkste conclusie uit de kwartaalanalyse die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend presenteerde. Het aantal verkochte woningen is nauwelijks gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

De NVM meldt dat in het vierde kwartaal van vorig jaar 17,7 procent meer woningen zijn verkocht dan in het derde kwartaal. Dat lijkt een forse stijging, maar het aantal verkochte woningen was in het derde kwartaal van 2010 “bijzonder laag”, aldus de NVM. Bovendien steeg vooral de verkoop van tussenwoningen en appartementen. De toename van het aantal verkochte vrijstaande woningen steeg met maar 2,7 procent en bleef volgens de NVM “ver achter”.

In vergelijking met een jaar geleden ligt de woningverkoop ongeveer op hetzelfde niveau. Ook de huizenprijzen zijn stabiel en geven een gemiddelde van 230.000 euro.