Libanese regering valt na opstappen Hezbollah

Met de val van de regering wordt gevreesd voor geweld in Libanon.

De regering van de Libanese premier Saad Hariri is gevallen nadat elf ministers hun ontslag hebben ingediend. Zij deden dit uit onvrede met het tribunaal in Den Haag dat onderzoek doet naar de aanslag op premier Rafiq Hariri, vader van de huidige premier, in 2005. De elf ministers zijn afkomstig uit Hezbollah of partijen die daaraan gelieerd zijn. De shi’itische beweging is boos over eventuele aanklachten die het tribunaal zou voorbereiden tegen kopstukken van Hezbollah en eiste dat premier Hariri zijn steun voor het tribunaal zou intrekken. Dat weigerde hij. Saoedi-Arabië en Syrië probeerden te bemiddelen, maar dat mislukte. Met de val van de regering wordt gevreesd voor nieuw geweld in Libanon. In 2008 braken er straatgevechten uit tussen aanhangers van de regering en sympathisanten van Hezbollah. (AP, Reuters)