Leger Israël alert na val kabinet Libanon

Drie aan Hezbollah gelieerde ministers kondigden gisteren op een persconferentie in Beiroet hun ontslag aan. Foto AP.

Het Israëlische leger is in verhoogde staat van paraatheid na de val van de Libanese regering. Israël vreest dat de interne politieke spanningen in Libanon leiden tot hernieuwd geweld aan de grens tussen de twee landen.

Een officier van het Israëlische leger heeft persbureau AP gemeld dat de situatie in Libanon nauwlettend in de gaten wordt gehouden op tekenen van activiteit van de Hezbollah-beweging. Er zijn geen reservisten opgeroepen. Ook zijn er nog geen extra reguliere troepen naar het noorden gestuurd, aldus de officier, die anoniem wil blijven, tegenover AP.

De regering van de Libanese premier Saad Hariri viel gisteren nadat elf ministers van Hezbollah en aanverwante partijen hun ontslag indienden uit onvrede met het tribunaal in Leidschendam dat onderzoek doet naar de aanslag in 2005 op premier Rafiq Hariri, vader van de huidige premier. Hezbollah wilde dat de regering-Hariri zijn steun aan het tribunaal introk, wat premier Hariri weigerde.

De president van Libanon, Michel Sleiman, heeft Hariri vanochtend gevraagd aan te blijven zolang de politieke crisis in Libanon niet is opgelost. Of die snel wordt opgelost is volgens Carolien Roelants, Midden Oosten-redacteur van NRC Handelsblad, zeer de vraag:

“Politiek gezien was Libanon al verlamd. De gisteren gevallen regering was een regering van nationale onenigheid. Hariri gaat nu op de zaak passen met wat er over is van zijn kabinet. Het houden van nieuwe verkiezingen is geen voor de hand liggende oplossing. Wat Hezbollah nu gaat doen is de vraag: ze zouden opnieuw naar de wapens kunnen grijpen. Dat deden ze in 2008 ook, waarna ze een plek in de regering wisten af te dwingen.”

    • Pim van den Dool