Kort nieuws Sport

UCI legt zich niet neer bij vrijspraak renner Pelizotti

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 13 jan. De internationale wielerunie UCI gaat in beroep tegen de beslissing van het Italiaans olympisch comité om renner Franco Pelizotti vrij te spreken van dopegebruik. De 32-jarige Italiaan werd vlak voor de Giro van afgelopen jaar op non-actief gesteld wegens afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort. Dit kan duiden op gebruik van verboden producten. Eerder werd de Duitse schaatsster Claudia Pechstein ondanks gerede medische en juridische twijfel als eerste sporter voor twee jaar geschorst op basis van haar biologisch paspoort. Ook Pelizotti kreeg in eerste instantie een schorsing van twee jaar opgelegd, maar de Italiaanse rechter sprak hem eind oktober vrij wegens gebrek aan bewijs. De ‘bergkoning’ van de Tour 2009 eiste onlangs 200.000 euro schadevergoeding van de UCI en schermt met een nieuw contract bij het Spaanse Movistar.

Clijsters en Na Li in tennisfinale Sydney

Sydney, 13 jan. Kim Clijsters en Na Li staan morgen in de finale van het tennistoernooi van Sydney. De Belgische (3) won moeizaam in drie sets van Alisa Kleybanova uit Rusland: 4-6, 6-3 en 7-6. De Chinese Li, nummer acht van de plaatsingslijst, was de Servische Bojana Jovanovski met 7-6 en 6-3 de baas. De mannen moesten in Sydney hun kwartfinales nog afwerken. Gilles Simon, die het vorige seizoen door blessures grotendeels aan zich voorbij moest laten gaan, plaatste zich voor de laatste vier ten koste van Aleksandr Dolgopolov: 6-4 en 6-3. De Fransman speelt in de halve finale tegen de Let Ernests Gulbis, die Sergiy Stakhovsky met 6-4 en 6-4 versloeg. In het Nieuw-Zeelandse Auckland bereikten de Spanjaarden David Ferrer en Nicolas Almagro, de nummers één en twee van de plaatsingslijst, de halve finale. Ferrer neemt het daarin op tegen Santiago Giraldo, Almagro stuit op David Nalbandian. (Novum)

Dubbelslag voor Rus in Dakar-rally

Chilecito, 13 jan. Vladimir Chagin heeft gisteren in de Dakar-rally de tiende etappe gewonnen en daarmee de leiding genomen in het klassement. Zijn ploeggenoot Firdaus Kabirov finishte op 21.38 minuten als tweede en dat was voor Chagin ruim genoeg om zijn teamgenoot te passeren. Chagin leidt nu met 17.27 minuten voorsprong op Kabirov. Eduard Nikolaev maakte het Russische succes met een derde plaats compleet. De Spanjaard Marc Coma behaalde bij de motorcoureurs de etappezege met bijna tien minuten voorsprong op zijn rivaal Cyril Despres. In het algemeen klassement heeft Coma nu achttien minuten voorsprong op de Fransman. Lopez Contardo, de nummer drie, moet al meer dan driekwartier goedmaken. Bij de autocoureurs speelde de top van het klassement geen rol in de etappezege. De Zuid-Afrikaan Giniel de Viliers won de dagprijs. Leider Al-Attiyah eindigde als vierde, zijn naaste belager Carlos Sainz finishte een positie lager, maar had wel meer dan negen minuten achterstand. Al-Attiyahs voorsprong is nu opgelopen tot 12.37 minuten. (Novum)

Voetballer Bellamy op borgtocht vrij

Cardiff, 13 jan. De politie in Wales is een onderzoek gestart naar de rol van Craig Bellamy in een vechtpartij. De 31-jarige voetballer van Cardiff City werd aan het begin van de week gearresteerd op verdenking van het mishandelen van twee mannen, maar is gisteren op borgtocht vrijgelaten. De vermeende vechtpartij vond zondagochtend plaats in het centrum van Cardiff. Bellamy zou twee mannen aan het gezicht verwond hebben. De kleine spits is vaker negatief in het nieuws wegens gewelddadigheden. (AP)