Kort nieuws Buitenland

Opkomst Z-Soedan boven 60 procent, referendum geldig

Juba, 13 jan. De vereiste drempel van een opkomst van 60 procent van de kiesgerechtigden bij het referendum over de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, is overschreden. Dat heeft de woordvoerder van de officiële referendumcommissie vandaag bekendgemaakt. Dit betekent dat het referendum, dat zondag begon en nog drie dagen duurt, formeel geldig is. Algemeen wordt verwacht dat de zuiderlingen massaal vóór afscheiding zullen stemmen. De officiële uitslag wordt over enkele weken verwacht; daarna is het wachten op de reactie van de regering van president Bashir in Khartoum. (AFP)

Tadzjikistan, China akkoord over grens

Peking, 13 jan. China en Tadzjikistan hebben gisteren een grensakkoord getekend en daarmee een jarenoud dispuut uit de weg geruimd. Tadzjikistan beloofde China een omstreden gebied van circa 1.000 vierkante kilometer te geven. De betrekkingen tussen China en Tadzjikistan, een ex-Sovjetrepubliek, zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. De Chinese invloed is fors toegenomen, ten koste van Rusland. De Chinese claim gaat terug naar de 19de eeuw, toen Tadzjikistan onderdeel was van het tsaristische Rusland. Oorspronkelijk eiste China een gebied op van circa 28.000 vierkante kilometer. De Tadzjiekse oppositie noemt het akkoord, dat in 2002 al werd opgesteld en nu officieel is ondertekend, landverraad. (AP)

Politie Zuid-Afrika doodt vijf stropers

Door onze correspondent

Johannesburg, 13 jan. De Zuid-Afrikaanse politie heeft in het Kruger wildpark deze week vijf vermeende neushoornstropers doodgeschoten. Tientallen beveiligers zijn in het park actief om de sterk toegenomen stroperij terug te dringen nadat in 2010 in totaal 330 neushoorns werden gedood en onthoornd. De vraag naar neushoornhoorn is sterk toegenomen door economische groei in China en Vietnam, waar geneeskrachtige en lustopwekkende werking aan de vermalen hoorn wordt toegedicht.

Arrestaties voor mensensmokkel

Rome, 13 jan. De Italiaanse politie heeft gisteren de ontmanteling bekendgemaakt van een groep mensensmokkelaars. In Italië werden dinsdag 26 verdachten gearresteerd, in Frankrijk en Duitsland elk een. Volgens officier van justitie Piero Saviotti worden sommigen ook verdacht van terrorisme. De groep smokkelde maandelijks ongeveer 200 illegale migranten uit Afghanistan naar Europa, voor 3.000 tot 3.500 euro per reis. Een op de vijf migranten was minderjarig. (AFP)

WikiLeaks doneert aan fonds Manning

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 13 jan. De organisatie die geld inzamelt voor de verdediging van de Amerikaanse militair Bradley Manning, zegt een vorige zomer toegezegde donatie van 15.100 dollar (11.500 euro) te hebben ontvangen van klokkenluiderssite WikiLeaks. Manning zit vast in de VS op verdenking van het lekken van tienduizenden stukken aan WikiLeaks.