Kort nieuws Binnenland

Riagg daagt R’dam voor rechter om meldcode geweld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 13 jan. Riagg Rijnmond stapt naar de rechter om een subsidiebedrag van 300.000 euro per jaar alsnog veilig te stellen. De gemeente Rotterdam besloot ruim een jaar geleden de bijdrage in te trekken omdat de instelling voor geestelijke gezondheidszorg weigerde de zogeheten ‘meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ te ondertekenen. Riagg-directeur Jos Lamé verzet zich al jaren tegen een signaleringsplicht. Volgens hem leidt de meldcode ertoe dat hulpverleners geen eigen verantwoordelijkheid meer durven dragen. Zijn instelling gebruikte de gemeentelijke subsidie onder meer om opleidingen te financieren.

Miljoenenfraude met luxejachten

Rotterdam, 13 jan. De Belastingdienst heeft voor 20 miljoen euro naheffingen opgelegd aan eigenaren van luxejachten. Ze hebben er in Nederland te weinig btw over betaald. De schepen zijn tijdens een internationaal onderzoek opgespoord in havens aan de Middellandse Zee, waarbij 150 luxejachten werden gecontroleerd. Bij zestien ervan bleek fraude. De eigenaren hadden gezegd dat het schip zakelijk wordt gebruikt. Dan hoeft minder btw te worden betaald dan bij privégebruik. Voorwaarde is dat er geen vakantie mee wordt gevierd. De jachten werden wel degelijk voor vakantie gebruikt. (Novum)

Patiëntendossier beter beveiligd

Den Haag, 13 jan. Het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt beter beveiligd. Patiënten kunnen straks zelf beslissen welke artsen naar hun dossier mogen kijken en krijgen een e-mail of sms’je als iemand ernaar kijkt. Dat heeft minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) besloten. Het EPD kreeg veel kritiek, omdat onduidelijk was wie de gevoelige informatie kan bekijken. Vanaf april kunnen burgers zelf bepalen wie hun gegevens mogen inzien. Ook krijgen patiënten de mogelijkheid via de website van de zorgverlener in het dossier te komen en informatie aan te vullen. (Novum)

Bijna sprake van griepepidemie

Rotterdam, 13 jan. Nederland stevent af op een officiële griepepidemie. In de eerste week van het nieuwe jaar is het aantal griepgevallen fors gestegen. Per honderdduizend Nederlanders zijn er nu 87 geïnfecteerd met griep. Dat becijfert het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg op basis van meldingen van huisartsen. Zijn er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend inwoners, dan is sprake van een epidemie. (Novum)

PVV: beperk hulp bij schuldsanering

Den Haag, 13 jan. Alleen mensen die tien jaar aaneengesloten in Nederland hebben gewoond, mogen aanspraak maken op schuldhulpverlening. Dat voorstel lanceerde gedoogpartij PVV vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken, VVD). Wie korter in Nederland woont, heeft volgens de PVV pech. Mirjam Sterk van regeringspartij CDA reageerde afwijzend op het voorstel, dat ze ‘arbitrair’ noemde. Volgens Sterk kijkt de PVV niet naar wat iemand al heeft gedaan om uit de schulden te komen. (Novum)

Treinverkeer bij Zevenaar op gang

Zevenaar, 13 jan. Het treinverkeer tussen Arnhem en het Duitse Emmerich zou vandaag weer op gang komen. Bij Zevenaar botsten dinsdag een ICE-trein en een goederentrein op elkaar. Sindsdien lag het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich stil. (Novum)