Kort nieuw Kunst

Amis hekelt tijdsgeest in nieuwe roman

Rotterdam, 13 jan. - Martin Amis zal in zijn volgende roman de aanval openen op de stand van de Britse samenleving, zo valt uit een interview met de schrijver in de Britse krant The Independent te concluderen. Oorspronkelijk werd de roman toepasselijk aangekondigd als State of England, maar dit is inmiddels vervangen door Lionel Asbo, wat tevens de naam is van het belangrijkste personage van het boek, een skinhead. Bronnen binnen Amis’ uitgeverij lieten los dat Lionel Asbo in een maatschappij is gesitueerd waarin „pornografie als vervanger van relaties dient, kinderen seksueel actief zijn, tieners kinderen krijgen en geweld gemeengoed is”. Eerder al liet Amis weten dat hij zich voor de roman in kwestie zou laten inspireren door het rondborstige model Katie Price. Lionel Asbo zal worden opgedragen aan de aan kanker lijdende journalist Christopher Hitchens, met wie Amis bevriend is.

Slagwerker Jan Pustjens (64) overleden

Amsterdam, 13 jan. - Jan Pustjens, oud slagwerker van het Koninklijk Concertgebouworkest is vorige week vrijdag op 64-jarige leeftijd overleden. Pustjens kwam in 1974 bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij dertig jaar lang soloslagwerker was. In 2008 ging hij daar met vervroegd pensioen. Als hoofdvakdocent aan het conservatorium in Amsterdam heeft hij alle slagwerkers die nu in het Concertgebouworkest spelen onderwezen. Naast zijn orkest- en docentenwerk was Pustjens actief als solist en gaf hij masterclasses in binnen- en buitenland. Die werkzaamheden combineerde hij met een eigen slagwerkspeciaalzaak, Pustjens Percussion Products. Vorige maand nog kreeg Pustjens de persoonlijkheidsprijs van de de Percussive Arts Society uitgereikt „wegens zijn bijzondere werk voor het Nederlandse slagwerk en de promotie ervan op mondiaal niveau, als speler en als pedagoog”.

Wenders regisseert ‘Ring’ in Bayreuth

amsterdam, 13 jan. - Filmmaker Wim Wenders (65), bekend van Paris Texas en Der Himmel über Berlin, gaat in Wagners tweehonderdste geboortejaar 2013 het operavierluik Der Ring des Nibelungen regisseren op de Wagner-Festspiele in Bayreuth. Dat meldt de Duitse krant Der Tagesspiegel. De leiding van de Festspiele was lang bezig met het vinden van een geschikte regisseur voor de prestigieuze opdracht. Eerder, in 2001, stemde filmer Lars von Trier ermee in de Ring in Bayreuth te regisseren, maar hij kreeg koudwatervrees en gaf de opdracht in 2004 terug. Wenders regisseerde nooit eerder een opera. Festspiel-leidster Katharina Wagner meldt in Die Welt dat in de onderhandelingen met Wenders nog de laatste details moeten worden ingevuld.