Kenteken-app

Bij sommige wetsvoorstellen vraag je je af: maar wás dat er niet al lang?

Denk aan de kentekenregistratie. Justitieminister Ivo Opstelten wil alle automatisch gefotografeerde kentekens voortaan in een database hebben, waar ook de nummerplaten van onschuldigen vier weken in blijven.

Gebeurde dat niet al lang? Jawel, in sommige regio’s, maar nu komt er een „wettelijke basis” voor. Een rare volgorde: eerst iets illegaals doen, en daarna de wet aanpassen. Berlusconi maakt school.

Nog raarder is het verhaal over de privacywaarborgen. De namen van de kentekenhouders zouden niet opgeslagen worden, en alleen bevoegde politieagenten krijgen toegang tot kentekengegevens.

O ja, en de fiscus dan? Die ligt al sinds 2008 in de bosjes bij meubelboulevards, pretparken en grensovergangen om nummerplaten te kieken van leaseauto’s, op jacht naar jokkebrokken die privé rijden in de auto van de zaak, en dat verzuimden op te geven.

Of ontbreekt hier ook de wettelijke basis voor?

In de praktijk krijgt elke overheidsinspecteur straks een kek app’je waarmee hij z’n iPhone maar op een auto hoeft te richten om de routekaart te zien van de afgelopen weken, openstaande boetes van de bestuurder plus een overzicht van z’n banktransacties.

Een paar jaar later komt de minister wel met een schets voor de wettelijke basis.

Zodra politici iets met grote stelligheid ontkennen, kun je er op rekenen dat het waar is. Bewindspersonen die de veiligheid bezweren van onze persoonsgegevens moet je even grondig wantrouwen als grafschriften en Nigeriaanse spam.

Kijk naar onze telecomgegevens. Iedereen die weleens naar de twee escortservices had gebeld die nu verdacht zijn van mensenhandel, kregen deze week een sms’je van de politie. Dertienhonderd genante berichtjes waren dat, aan mensen die geen enkel strafbaar feit pleegden.

De recherche verklaarde dat ze de ernst van de mogelijke mensenhandel zwaarder vonden wegen dan de mogelijk geschonden privacy van die dertienhonderd. Blijkbaar wordt zo’n afweging ad hoc gemaakt, met de natte vinger. Of er een wettelijke basis voor bestaat, ach, dat zoeken ze achteraf wel uit.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts