Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kamer ontevreden over maatregelen en voorlichting Moerdijk

De Tweede Kamer is bezorgd over de gezondheid van hulpverleners, werknemers en omwonenden na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Ook vindt het parlement dat de communicatie over de risico’s beter moet. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. De Kamer houdt vanaf half vier een spoeddebat over Moerdijk.

Bekijk het debat hier live:


De SP wil een groot gezondheidsonderzoek naar de gevolgen van brand. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) zei eerder daar tegen te zijn en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) achtte zo’n onderzoek niet nodig.

GroenLinks is ongelukkig met de tegenstrijdige berichten van de autoriteiten over de gezondheidsrisico’s. Burgers weten niet „of ze hun hondje nog kunnen uitlaten of het gras kunnen maaien”, zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Volgens Richard de Mos (PVV) heeft de overheid „zich schuldig gemaakt aan warrige, gebrekkige en tegenstrijdige informatie”.

Gisteren zei hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders in EénVandaag dat Chemie-Pack wegens het overtreden van milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften gesloten had moeten worden. Dinsdag al beschuldigde het OM Chemie-Pack van het overtreden van regels.