In beeld: natuurgeweld in Brazilië

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers na een modderstroom, gisteren in een arme wijk van het Braziliaanse Teresópolis.
Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers na een modderstroom, gisteren in een arme wijk van het Braziliaanse Teresópolis. Foto AFP / Vanderlei Almeida

Het is wel de week van de overstromingen. De afgelopen dagen berichtten we uitgebreid over de overstromingen in Australië, maar ook Brazilië kampt met natuurgeweld. Bij overstromingen, landverschuivingen en modderlawines in de deelstaat Rio de Janeiro zijn meer dan 350 mensen omgekomen. De stad Teresópolis is het zwaarst getroffen.

Bij de zomerregens vallen ieder jaar een paar honderd doden in Brazilië, met name in krottenwijken op de berghellingen. In de bergachtige regio Serrana viel 26 centimeter neerslag in minder dan 24 uur. President Dilma Rousseff heeft 460 miljoen dollar aan noodhulp voor het gebied uitgetrokken. Bekijk hieronder een reeks foto’s van de overstromingen.

Brazilianen steken een rivier over nadat ze hun huizen hebben moeten verlaten wegens een landverschuiving in de stad Teresópolis. Foto: AP / Felipe Dana Brazilianen steken een rivier over nadat ze hun huizen hebben moeten verlaten wegens een landverschuiving in de stad Teresópolis. Foto: AP / Felipe Dana

Mensen lopen langs puin en een beschadigde auto na landverschuivingen in de omgeving van de stad Teresópolis. Foto: AP / Felipe DanaMensen lopen langs puin en een beschadigde auto na landverschuivingen in de omgeving van de stad Teresópolis. Foto: AP / Felipe Dana

Een huis met bewoners op de veranda staat nog net overeind na een landverschuiving. Foto: AP / Felipe DanaEen huis met bewoners op de veranda staat nog net overeind na een landverschuiving. Foto: AP / Felipe Dana

Een luchtfoto toont hoe auto's van een garage overstroomd zijn. Foto: Reuters / Bruno DomingosEen luchtfoto toont hoe auto's van een garage overstroomd zijn. Foto: Reuters / Bruno Domingos

Reddingswekers helpen een man die wordt meegesleurd door het water in de buurt van de stad Teresópolis. Foto: AFP / Vanderlei AlmeidaReddingswekers helpen een man die wordt meegesleurd door het water in de buurt van de stad Teresópolis. Foto: AFP / Vanderlei Almeida

Auto's gestrand in het water en puin in Teresópolis. Foto: AP / Roberto FerreiraAuto's gestrand in het water en puin in Teresópolis. Foto: AP / Roberto Ferreira

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers na een modderstroom, gisteren in een arme wijk van het Braziliaanse Tersópolis. Foto: Reuters / Luiza GarciaReddingswerkers zoeken naar slachtoffers na een modderstroom, gisteren in een arme wijk van het Braziliaanse Tersópolis. Foto: Reuters / Luiza Garcia

Mensen steken een ondergelopen straat over in het centrum van Franco da Rocha. Foto: Reuters / Paulo WhitakerMensen steken een ondergelopen straat over in het centrum van Franco da Rocha. Foto: Reuters / Paulo Whitaker

Een luchtfoto toont de gevolgen van de landverschuivingen in de omgeving van Teresopolis. Foto: Reuters / Bruno DomingosEen luchtfoto toont de gevolgen van de landverschuivingen in de omgeving van Teresopolis. Foto: Reuters / Bruno Domingos

    • David Haakman