Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

In beeld: de sloop van Ai Weiwei’s studio

Ai Weiwei tussen de overblijfselen van de studio.
Ai Weiwei tussen de overblijfselen van de studio. Foto AFP

In de nacht van maandag tot dinsdag heeft de gemeente Shanghai de zelfontworpen studio van China’s bekendste kunstenaar Ai Weiwei gesloopt. Hij is een van de ontwerpers van het Olympische vogelneststation en werd twee jaar geleden nog warm onthaald in Shanghai. Die 24 maanden - en een miljoen euro-  besteedde hij aan het bouwen van de studioruimtes, een team van zestien slopers maakte het werk in no-time ongedaan. NRC-kunstredacteur Sandra Smallenburg:

Volgens de autoriteiten was het ateliergebouw illegaal omdat niet de juiste procedures waren gevolgd. De onofficiële lezing is dat de 53-jarige Ai Weiwei, zoon van de revolutionaire dichter Ai Qing, de Chinese autoriteiten te veel tegen de haren heeft gestreken. In de afgelopen jaren ontpopte Ai zich als een van de meest uitgesproken critici van de Chinese Communistische Partij. Hij bemoeide zich met de zaak rond Yang Jia, de man die de doodstraf kreeg omdat hij zes politieagenten doodschoot. En hij maakte een documentaire over de advocaat Feng Zhenghu, die meer dan drie maanden op het vliegveld van Tokio vastzat omdat Shanghai hem niet toe wilde laten. Ook bekritiseerde Ai de rol van de overheid bij de aardbeving in Sichuan en was hij goed bevriend met Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo.

Hoewel Ai in eerste instantie een garantie van dertig jaar had, gaven de autoriteiten al enkele maanden na de oplevering in juli 2010 de opdracht om het gebouw weer te sluiten omdat de juiste vergunningen zouden ontbreken.

De studio van Ai Weiwei in oorspronkelijke staat. Foto Reuters / Carlos BarriaDe studio van Ai Weiwei in oorspronkelijke staat. Foto Reuters / Carlos Barria

De studio van binnen. Foto Reuters / Carlos BarriaDe studio van binnen. Foto Reuters / Carlos Barria

De studio van binnen. Foto Reuters / Carlos BarriaDe studio van binnen. Foto Reuters / Carlos Barria

Slopers aan het werk. Foto AFPSlopers aan het werk. Foto AFP

In november 2010 protesteerden aanhangers van Ai Weiwei tegen de sloop. Foto Reuters / Carlos BarriaIn november 2010 protesteerden aanhangers van Ai Weiwei tegen de sloop. Foto Reuters / Carlos Barria

Ai Weiwei tussen de overblijfselen van de studio. Foto AFPAi Weiwei tussen de overblijfselen van de studio. Foto AFP

Meer foto´s op deze Chinese blog.