Hof: immuniteit Berlusconi gedeeltelijk in strijd met grondwet

People walk in front of the entrance of the Palace of the Consulta (constitutional court palace), next to a "Unita" (unity) newspaper that was left behind in downtown Rome January 13, 2011. Italy's constitutional court will issue a ruling on Thursday which could decide whether Prime Minister Silvio Berlusconi faces trial over corruption and fraud charges linked to his Mediaset broadcasting empire. The 15-member court met on Tuesday to discuss the case, adding to a stack of problems for the prime minister, who is battling to shore up his fragile centre-right government after scraping through a no-confidence vote last month. The words on the newspaper, underneath an image of Berlusconi, read "anti-Italian".
People walk in front of the entrance of the Palace of the Consulta (constitutional court palace), next to a "Unita" (unity) newspaper that was left behind in downtown Rome January 13, 2011. Italy's constitutional court will issue a ruling on Thursday which could decide whether Prime Minister Silvio Berlusconi faces trial over corruption and fraud charges linked to his Mediaset broadcasting empire. The 15-member court met on Tuesday to discuss the case, adding to a stack of problems for the prime minister, who is battling to shore up his fragile centre-right government after scraping through a no-confidence vote last month. The words on the newspaper, underneath an image of Berlusconi, read "anti-Italian". Mensen passeren het Constitutioneel Hof in Rome (FOTO: REUTERS / Max Rossi)

Het Constitutioneel Hof in Rome heeft besloten dat de wet die premier Silvio Berlusconi en zijn ministers beschermt tegen strafvervolging, voor een deel niet strookt met het in de grondwet verankerde gelijkheidsprincipe, meldt persbureau Reuters.

Door deze beslissing moeten rechters per geval oordelen of  Berlusconi, die vervolgd wordt voor onder meer omkoping en belastingontduiking, in de rechtszaal moet verschijnen. De omstreden wet - die ‘legitieme verhindering’ heet -is het geesteskind van twee advocaten van Berlusconi en werd  in maart 2010 door het parlement aangenomen. De wet zorgt ervoor dat Berlusconi vanwege zijn functie niet terecht kan staan.

De wet moest volgens Trouw-correspondente Pauline Valkenet Berlusconi de tijd gunnen om permanente immuniteit te veroveren, zo schrijft zij vandaag in het dagblad:

“Centrum-rechts bedacht de wet als een tijdelijk ’juridisch schild’ waardoor er meer tijd is om tot een betere en permanente vorm van immuniteit voor de premier te komen. Want Berlusconi is ervan overtuigd dat een grote groep aanklagers en rechters de ene na de andere rechtszaak begint om hem als politicus uit te schakelen. De premier ziet een ’communistisch complot’; hij vindt het onuitstaanbaar dat het regeren hem moeilijk wordt gemaakt door ’rode rechters’.”

Volgens Valkenet is het afzwakken van de immuniteitswet door het Constitutioneel Hof een dreun voor de in zwaar weer verkerende premier:

“Die heeft op dit moment al de grootste moeite om een parlementaire meerderheid bij elkaar te schrapen, en hij is nog aan het bijkomen van het laatste seksschandaal.”

De immuniteitswet van Berlusconi is maar één van de vele wetten die Berlusconi heeft aangenomen die hem persoonlijk voordeel opleveren, schreef NRC-correspondetn in Italië Bas Mesters op 12 maart nrcnext. Hij zette een aantal op een rij:

“Sinds zijn terugkeer als premier in april 2008 heeft Berlusconi het initiatief genomen tot 17 verschillende wetten die hem persoonlijk voordeel opleveren, zo schreef de krant La Repubblica na eigen onderzoek.”

“Een van de eerste wetsvoorstellen van zijn partij was het regelen van immuniteit voor strafvervolging voor de premier, de president en de voorzitters van Kamer en Senaat. Die wet werd door het Constitutionele Hof ongrondwettelijk verklaard, waarna Berlusconi met een nieuw voorstel kwam, dat deze week in de Kamer werd goedgekeurd.”

“Berlusconi probeerde het Openbaar Ministerie te dwarsbomen, dat onderzoek deed naar financiële malversaties van zijn bedrijven in het buitenland, liet verjaringstermijnen inkorten zodat rechtszaken tegen hem geseponeerd zouden worden en ontnam het OM het recht om in hoger beroep te gaan tegen een vrijspraak, zodat zaken tegen hem beëindigd konden worden.”

“Berlusconi bepleitte met succes een ruimer pardon voor bouwovertredingen, zodat zijn illegaal gebouwde villa op Sardinië overeind kon blijven. Hij liet ook gevallen van boekhoudfraude uit het strafrecht halen. En het omroepbestel werd hervormd, uiteraard in het financiële voordeel van zijn eigen commerciële zenders.”

“Berlusconi paste al eens de kieswet aan, zodat zijn partij Het Volk van de Vrijheid en bondgenoten van de partij op rechts meer zetels zouden krijgen. Dat probeert hij nu opnieuw. Door geblunder in zijn partij kan deze in enkele districten niet deelnemen aan de regionale verkiezingen van eind deze maand. Berlusconi heeft nu een wet ingediend zodat hij toch nog kan meedoen.”