Getuigen overtuigd dat Poch te maken had met dodenvluchten

Drie Nederlandse getuigen in de zaak-Poch houden vol dat de Argentijns-Nederlandse piloot de indruk heeft gewekt betrokken te zijn geweest bij de zogenoemde dodenvluchten in de jaren 80. Duizenden tegenstanders van het toenmalige dictatoriale regime werden toen vanuit vliegtuigen in zee gedumpt.

Transaviapiloten Tim Weert en Edwin Reijnoudt Brouwer en een derde piloot zeggen de mogelijke betrokkenheid van Poch bij dodenvluchten af te leiden uit gesprekken tijdens een diner op het Indonesische eiland Bali in 2003. Poch zou toen over de tegenstanders van het regime hebben gezegd: „We threw them in the sea,” aldus Reijnoudt Brouwer. Daarna hebben hij en Weert met collega’s van Transavia gesproken die hun indruk bevestigden.

Ze hebben ook e-mails van collega’s gekregen die op de betrokkenheid van Poch wijzen. „Die bevestigen het beeld dat ik ervan heb”, zegt Weert. „Uit de manier waarop Poch over die tijd sprak, leid ik af dat hij erbij betrokken was. Maar ik weet niet in welke rol.”

Maandag begon op verzoek van de Argentijnse justitie de Haagse rechtbank achter gesloten deuren met getuigenverhoren in de zaak-Poch. Naast Weert en Reinoudt Brouwer worden nog tien getuigen gehoord, allen medewerkers van Transavia.

Na ruim een jaar in een Argentijnse cel kwam Poch twee weken geleden op borgtocht vrij. Volgens Weert en Reijnoudt Brouwer heeft de rechter-commissaris die het verhoor deed, hun gevraagd om de e-mails. Ze weigerden die af te geven, omdat ze de schrijvers ervan anonimiteit hebben beloofd.

De verdediging van Poch stelt dat de piloot tijdens het diner sprak over ‘we’. Alles wees er volgens de twee piloten en hun advocaat Liesbeth Zegveld op dat hij daarmee ‘de bemanning’ bedoelde en niet ‘wij Argentijnen’. Zegveld: „Poch had ook kunnen zeggen tegen zijn collega-piloten: ‘Ik deed daar niet aan mee’.”