Vissoep met schelpen en garnalen

Vrijdag visdag, dat was toch eigenlijk een heel mooie gewoonte. Al vond ik het als kind bepaald geen pretje, alle vis leek wel te bestaan uit kabeljauw, die gekookt werd tot-ie kurkdroog in vlokken uiteen viel en met een ‘botersaus’– in water gesmolten boter – werd opgediend. Met worteltjes. Wat een geluk om te ontdekken

Vrijdag visdag, dat was toch eigenlijk een heel mooie gewoonte. Al vond ik het als kind bepaald geen pretje, alle vis leek wel te bestaan uit kabeljauw, die gekookt werd tot-ie kurkdroog in vlokken uiteen viel en met een ‘botersaus’– in water gesmolten boter – werd opgediend. Met worteltjes.

Wat een geluk om te ontdekken dat er heel andere dingen met vis kunnen. Dat er schaal- en schelpdieren bestaan!

Hopelijk kan de volgende generatie dat ook nog ontdekken. Dan is het wel zaak dat wij oppassend zijn en verantwoorde vis kopen. Er zijn steeds meer winkels en viskramen waar ze hun best doen om ecologisch verantwoorde vis aan te bieden, dat maakt het leven veel gemakkelijker. Je voelt je nooit heel leuk als je met zo’n zuinig mondje aan de viskraam moet gaan vragen waar de garnalen vandaan komen en in welke zee die kabeljauw heeft gezwommen. De kaarten die viskramen op moeten hangen met herkomstgebieden zijn totaal niet behulpzaam, die zijn zo grof dat je er niets wijzer van wordt.

En gelukkig verkopen sommige supermarkten diepgevroren vis en garnalen met een msc-keurmerk. Die diepgevroren vissen zijn vaak, net als allerlei diepgevroren groenten, helemaal niet slechter, om niet te zeggen: beter dan de verse producten. Het is daarvoor wel zaak dat de vissen of de garnalen direct op zee zijn ingevroren. Als het invriezen op zeer lage temperatuur gebeurt en dus snel gaat, is er niet veel schade aan de structuur van het vlees. Een langzaam ingevroren vis – of een te snel ontdooide – gaat gemakkelijk op papier-maché lijken. Ontdooi vis en garnalen (vlees trouwens ook) in de ijskast. Nóóit in warm water.

Deze Spaanse vissoep van Moro is heel geurig en Spaans (door het paprikapoeder) en heeft niets te maken met gekookt karton in botersaus. Het is een opwindende, vrolijke soep die er heel leuk uitziet. We mogen niet op het uiterlijk oordelen, maar evenzogoed – het is mooi meegenomen.

Pel de garnalen. Bewaar de pantsers en zet de garnalen in de koelkast. Bak de pantsers in de helft van de olie een minuut of drie. Doe er de tomaat en de tijm bij, schenk er 2 liter water bij en laat 20 minuten trekken. Zeef de bouillon.

Neem een royale pan en doe er de rest van de olie in. Bak de uien goudgeel, bestrooi ze met zout en doe er de knoflook, het venkelzaad en de laurierblaadjes bij. Bestrooi met het paprikapoeder, roer en pas op dat de knoflook niet verbrandt. Doe de schelpen ook in de pan, schep alles om en doe een deksel op de pan. Laat de schelpen op hoog vuur opengaan. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en giet de bouillon erbij. Doe de rijst in de pan en laat die zachtjes doorkoken.

Haal intussen de helft van de schelpdieren uit hun schelpen.

Proef de soep op zout en peper.

Doe de garnalen bij de warme soep, de peterselie en na 2 minuten de schelpen. Dien direct op, met korstig brood om in de soep te dopen.

Vissoep met schelpen en garnalen

300 g ongepelde garnalen

8 el olijfolie

1 grote tomaat

2 takjes tijm

500 g venussschelpen of mosselen

2 uien

3 teentjes knoflook

1 tl venkelzaad

3 laurierbladen

1 el Spaans paprikapoeder zoet

1 tl Spaans paprikapoeder scherp

100 g rijst

2 el gehakte peterselie

    • Marjoleine de Vos