Geen jurkencopyright

Voor mode geen auteursrecht

Door onze correspondent

BRUSSEL, 13 jan. - – De rechtbank van Gent heeft gisteren vastgesteld dat modecreaties niet beschermd worden door het auteursrecht. Een vrouw uit Gent had twee jaar geleden in een befaamd Parijs modehuis tegen een dienovereenkomstig stevige prijs een “exclusieve” avondjapon gekocht. Maar in haar omgeving merkte ze al gauw dat haar avondjurk in België tegen veel lagere prijzen te krijgen was. Kwaad wendde ze zich tot het Parijse modehuis dat al even boos werd en de organisatie van de Parijse haute couture inschakelde, die een proces aanspande in Gent. Deskundigen stelden vast dat de in België te koop aangeboden modellen kopieën waren van een Parijse creatie. [Deze kopieën zijn in beslag genomen] en zes Belgische modezaken hebben zich voor de rechtbank te Gent moeten verantwoorden ter zake van frauduleuze aantasting van het auteursrecht en het namaken van voorwerpen met de bedoeling deze in België te verkopen. De rechtbank heeft hen echter vrijgesproken; de rechtbank was van oordeel dat het auteursrecht niet op kleding kan slaan, doch slechts op muziek, literatuur op plastische kunsten.

„Ministers wonen te goedkoop”

DEN BOSCH, 13 jan. - – De afdeling Den Bosch van de PvdA en die van PPR hebben minister Schut van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening gevraagd passende maatregelen te nemen tegen de ministers Beernink en Veringa, die volgens berichten in huizen wonen met huren van nog geen tweehonderd gulden per maand. De afdelingen doen dit naar aanleiding van de brief van minister Schut aan de gemeente Aarle-Rixtel, die de huur heeft opgezegd aan bewoners van woningwetwoningen die meer dan 20.000 gulden per jaar verdienen. [...]