EU: meer geld nodig voor steunfonds euro

De Europese Commissie wil dat de leencapaciteit van het steunfonds voor de eurozone wordt verhoogd. De Commissie vreest dat de omvang van het fonds te klein is om na een mogelijke redding van Portugal ook Spanje nog te kunnen helpen.

De eurocommissaris voor monetaire zaken, Olli Rehn, zei gisteren tijdens een toespraak in Brussel dat de 17 lidstaten van de eurozone momenteel overleggen over extra financiering voor het steunfonds voor eurolanden, de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit (EFSF). Ook zou gesproken worden over een uitbreiding van het mandaat van het fonds.

De huidige leencapaciteit van het steunfonds is 440 miljard euro. De EFSF werd in mei vorig jaar opgezet, in opvolging van het leningenpakket dat andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verstrekten aan Griekenland.

In Berlijn zei de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, gisteren dat de eurolanden de komende maanden een akkoord moeten bereiken over een „omvangrijk pakket” aan maatregelen om de schuldencrisis in de eurozone in te dammen. Schäuble zei gisteren niet of zijn beoogde pakket ook een verhoging van het steunfonds voor de eurozone omvat. De Duitse minister hoopt dat het pakket kan worden afgerond tijdens de EU-top in februari of maart.

Duitsland heeft al met Frankrijk, Italië en het IMF over het pakket aan maatregelen gesproken, aldus Schäuble. Merkels woordvoerder bevestigde dat de bondskanselier gisteren in Berlijn overlegd heeft met IMF-voorzitter Dominique Strauss-Kahn. Volgens de woordvoerder is er geen besluit genomen over toekomstige maatregelen om de schuldencrisis in de eurozone te beteugelen.

Het steunfonds ESFS verstrekt relatief goedkope leningen aan landen die problemen hebben geld op te halen via de reguliere obligatiemarkt. Ierland maakte vorig jaar gebruik van het fonds en Portugal moet waarschijnlijk in de komende weken een aanvraag doen.

Gevreesd wordt dat Spanje, de vierde grootste economie van de eurozone, mogelijk volgt. Overigens zijn de rentes op Portugese en Spaanse staatsobligaties de afgelopen dagen iets gedaald. Dat wijst op meer vertrouwen in hun kredietwaardigheid. Spanje wist vandaag 3 miljard euro aan staatsobligaties te verkopen aan investeerders, tegen een rente van 4,5 procent.