Een avondje speeddaten en een gruwelijke gebeurtenis

Scene uit de film La Doppia Ora (2010) Engelse titel: The Double Hour Foto: Cinemien

La doppia ora. Regie: Giuseppe Capotondi. Met: Ksenia Rappoport. In: 9 bioscopen.***

De stille en wat verlegen uit Slowakije afkomstige Sonia werkt als kamermeisje in een hotel in Turijn. Om haar eenzaamheid wat te verzachten, besluit ze mee te doen aan een avondje speeddaten. Elke twee minuten komt er een man tegenover haar zitten van wie ze moet aangeven of hij een kanshebber is.

De allerlaatste man die aanschuift is oud-politieman Guido. Hij denkt de date door zijn zwijgzaamheid te hebben verknald, maar Sonia wil hem graag weer zien. Voorzichtig bloeit er iets moois tussen de twee op, maar dan gooit een gruwelijke gebeurtenis roet in het eten.

Over wat er verder gebeurt in de Italiaanse film La doppia ora (‘Het dubbele uur’) is het beter om zo min mogelijk te weten. Debuterend regisseur Giuseppe Capotondi mengt elementen uit thriller, politiefilm en psychologisch drama. Actrice Ksenia Rappoport (La sconosciuta) werd voor haar rol in Venetië bekroond als beste actrice. Achter haar zwijgzame voorkomen spelen zich veel dingen af, een dankbare rol voor een actrice die daar goed mee uit de voeten kan.

Toch is de film niet helemaal geslaagd, omdat het scenario allerlei verrassingen op stapel zet die vervolgens niet allemaal even overtuigend zijn. La doppia ora is op zijn best op de momenten dat plot en dialogen even stil liggen en Capotondi zijn acteurs observeert. Hoe Sonia een bed opmaakt, of hoe het stel gearmd langs de oevers van de Po loopt.