'Duitse PVV' geboycot

De eerste partijdag van de anti-islamitische partij Die Freiheit kon niet doorgaan. Uit angst voor rellen werd de zaalhuur opgezegd.

René Stadtkewitz is nog steeds erg boos. De oprichter van de ‘Duitse PVV’, de Partei für mehr Freiheit und Demokratie, wilde eergisteren z’n eerste partijdag houden. Alles leek in orde, er hadden zich aardig wat mensen aangemeld – en toch liep het in het honderd.

Op het laatst werd de zaal die Stadtkewitz in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg had gehuurd, afgezegd, uit angst voor ongeregeldheden. Die Freiheit is omstreden, vooral in het linkse Berlijn. Antifascistische groepen hadden tot protest opgeroepen.

„Andermaal is duidelijk geworden hoe het met de democratie in ons land is gesteld”, laat Stadtkewitz desgevraagd per e-mail weten. Hijzelf en tientallen medestanders werden dinsdag tot hun verrassing geconfronteerd met het voldongen feit van de opgezegde ruimte waar Die Freiheit had willen vergaderen. Kennelijk had de zaalverhuurder bedenkingen gekregen, nadat joelende tegenstanders van Die Freiheit luid en duidelijk van zich hadden laten horen.

René Stadtkewitz is de man die begin oktober vorig jaar Geert Wilders naar Berlijn haalde. De Nederlandse politicus sprak op een drukbezochte bijeenkomst van Die Freiheit in een Berlijns hotel, dat voor die gelegenheid in een vesting was veranderd.

Die Freiheit bestaat sinds eind september en heeft de PVV als voorbeeld. Stadtkewitz is voormalig christen-democraat, die uit z’n partij (de CDU) is gezet omdat hij protesteerde tegen de bouw van een moskee in zijn woonwijk Pankow en later Wilders uitnodigde om naar Berlijn te komen. Net als de PVV keert Die Freiheit zich naar eigen zeggen „tegen de uitbreiding van de politieke islam”.

Stadtkewitz betreurt het dat hij dinsdag „niet eens de gelegenheid heeft gehad” om de leden te bedanken die, tevergeefs, voor de eerste partijdag naar Berlijn waren gekomen „tot uit Nedersaksen toe”.

Onder politiebegeleiding moesten Stadtkewitz en z’n medestanders zich eergisteren uit de voeten maken. Op de plaats waar ze hadden willen vergaderen, was een bedreigende situatie ontstaan. Stadtkewitz: „Een politieman maakte me duidelijk dat ik daar beter weg kon gaan. Hij had gelijk, want plotseling sprong een linkse extremist op me af. Als de politie niet had ingegrepen, had ik nu op z’n minst een blauw oog gehad.”

Clara Herrmann, Bondsdaglid van de Groenen, noemt het in de Berlijnse Tagesspiegel verheugend dat de zaalverhuurder heeft afgezegd.

Berlijn is, aldus de parlementariër, „een democratische en veelkleurige stad, waarin geen plaats is voor partijen en ideologieën die mensen verachten.”