Democratie wereldwijd op z’n retour

In 25 landen is het democratisch gehalte van het bestuur het afgelopen jaar aanmerkelijk achteruit gegaan zonder veel serieus verzet van de democratische wereld. Dat stelt de organisatie Freedom House in een later vandaag te publiceren rapport, zo meldt persbureau AP.

Het is het vijfde achtereenvolgende jaar waarin politieke rechten op hun retour zijn. “Onze tegenstanders zijn niet alleen bezig met wijd verspreide repressie, ze doen dit met ongekende agressiviteit en zelfvertrouwen”, zegt David J. Kramer, directeur van de organisatie. “En de democratische wereld pikt de uitdaging niet op.”

Met name China, Egypte, Iran, Rusland en Venezuela gaan door met het uitbreiden van repressieve maatregelen zonder enig protest van betekenis van de democratische wereld. Op een totaal van 194 landen en 14 “gebieden” telt de wereld nu nog slechts 115 democratieën met een gekozen regering - het laagste aantal sinds 1995. Sinds 2005 zijn acht democratieën weer verdwenen.

Toenemende bravoure autoritaire regimes
“De machtigste autoritaire regimes handelen met toenemende bravoure”, aldus het rapport. Een voorbeeld is de druk van China op landen om de ceremonie van de ‘uitreiking’ van de Nobelprijs voor de Vrede aan de gevangen gezette dissident Liu Xiaobo te boycotten. Ook Rusland wordt als voorbeeld genoemd wegens de “flagrante veronachtzaming” van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht bij de veroordeling van voormalig olie-magnaat Mikhail Khordokovsky, een tegenstander van premier Poetin.

In de tussentijd streeft de regering-Obama, ook al spreekt zij zich publiekelijk uit voor mensenrechten, de economische banden met China en Rusland juist aan te halen. “Authoritaire regimer hebben veel meer vrijheid om binnenlandse critici de mond te snoeren als de buitenwereld zich niet verzet”, zedgt Arch Puddington, directeur onderzoek van Freedom House.

De 25 landen met achteruitgaande niveaus van vrijheid zijn: Afghanistan, Bahrein, Burundi, Cambodja, Ivoorkust, Djibouti, Egypte, Ethiopië, Fiji, Frankrijk, Guinee-Bissau, Haïti, Hongarije, Iran, Koeweit, Letland, Madagaskar, Mexico, Rwanda, Sri Lanka, Swaziland, Thailand, Oekraïne, Venezuela en Zambia.