Defensie: politiemissie kan alleen in Kunduz

Een Duitse militair beveiligde gisteren de Duitse minister van Defensie, die op bezoek was op een basis in Kunduz. Foto Reuters.

Nederland kan alleen een politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz sturen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie vanmiddag in NRC Handelsblad. Hij reageert hiermee op de kritiek die westerse diplomaten gisteren in de krant gaven op de keuze voor Kunduz.

Volgens de diplomaten had Nederland veel beter trainers naar andere provincies in de regio kunnen sturen, zoals Takhar, Badakhshan en Baghlan. Dat is volgens Defensie echter niet mogelijk, omdat een politiemissie in één van deze provincies ondersteuning had moeten krijgen van veel meer militairen.

Kunduz heeft “regionale functie”
De defensiewoordvoerder wijst er in NRC op dat de opleidingscentra in Kunduz, waar de Nederlanders gaan werken, een „regionale functie” hebben. Er worden ook agenten opgeleid voor de provincies Takhar en Baghlan, die geen eigen centra hebben. Ook hebben beide provincies minder militaire ondersteunings- en beschermingsmogelijkheden omdat er geen ‘lead nation’ opereert. Dat is wel het geval in in Kunduz: daar zijn veel Duitse troepen gelegerd.

Of de Nederlandse politiemissie in Kunduz een Kamermeerderheid haalt is nog altijd niet helemaal zeker. Regeringspartijen VVD en CDA zijn voor, gedoogpartner PVV en grootste oppositiepartij PvdA tegen. Voor een meerderheid heeft het kabinet de steun van meerdere oppositiepartijen nodig. D66 is waarschijnlijk voor, maar ook de steun van de ChristenUnie of GroenLinks is voor een meerderheid essentieel.

Steun GroenLinks nog onzeker
GroenLinks hield gisteravond een ledenbijeenkomst over de missie. Er werden volgens fractievoorzitter Jolande Sap veel kritische vragen gesteld. Tegenover de NOS zei Sap dat haar fractie nog tijd nodig heeft om een besluit te nemen:

De Tweede Kamer houdt naar alle waarschijnlijkheid over precies twee weken, op donderdag 27 januari, een debat over de missie. De eerder aangekondigde hoorzitting, waarin de Kamer nationale en internationale deskundigen gaat bevragen, vindt een dag eerder plaats. Een definitief besluit kan dus nog deze maand genomen worden.

    • Pim van den Dool