De Jager: bankenbelasting in de EU snel invoeren

Minister De Jager (Financiën, CDA) is voorstander van snelle invoering van een belasting voor banken, maar wel in Europees verband. Hij zegde de Tweede Kamer gisteren toe de Europese Commissie tot haast te manen. „Het is eerder een kwestie van maanden dan van jaren.” De belasting moet leiden tot een noodfonds waaruit de redding van in problemen verkerende banken betaald wordt.

De bewindsman reageerde gisteren op het verzoek van Tweede Kamerlid Ronald Plasterk om meer haast te maken met de invoering. „Ik vind dat de minister hierin te passief is”, aldus Plasterk. De Jager is nu ook voorstander van snelle invoering.

Er lijkt geen meerderheid te zijn om de bankenbelasting op korte termijn alleen in eigen land in te voeren. PvdA, SP en GroenLinks hebben grotere haast dan VVD en CDA. „Net als de minister zijn we er bang voor om allerlei belastingen en nieuwe regels te stapelen. Als we die belasting invoeren, moet dat Europees gebeuren”, aldus VVD’er Mark Harbers. „Principieel ben ik niet tegen bankenbelasting. De financiële sector is geen gewone sector. Vaak worden banken toch gered door de belastingbetaler.”

Eerder deze maand kondigde eurocommissaris Michel Barnier aan op korte termijn met voorstellen voor een bankenbelasting te komen. De opbrengst zou tot een Europees noodfonds moeten leiden. Probleem is dat binnen Europa al tien landen een eigen systeem hebben opgezet, waarbij de opbrengst vooralsnog binnen de eigen grenzen blijft.

De Jager zegde gisteren toe de Kamer een overzicht te geven van de tien landen die al een bankenbelasting hebben ingevoerd. Hoe de belasting precies wordt geheven, is nog onduidelijk.

Dat bemoeilijkt de discussie, vindt Wouter Koolmees (D66). Vooralsnog is het Kamerlid kritisch. „Ik ben bang dat die bankenbelasting een groot symbolisch gehalte krijgt. We kunnen er beter voor kiezen om één ding heel goed te doen, bijvoorbeeld de invoering van de nieuwe kapitaalseisen [Basel III], dan allerlei verschillende maatregelen te gaan invoeren.”

In de financiële sector bestaat bezorgdheid over de bankenbelasting. Maandag leed een aantal banken koersverlies nadat een Europese studie over de gevolgen van de belasting naar buiten was gekomen. In een van de varianten zou de winst van ING met 21 procent afnemen.