Cirkelgrap

Een kwart eeuw geleden las Rob een cartoon die waarschijnlijk de reden is geweest dat hij jaren later aan Bastiaan voorstelde om samen een boek over humor te gaan schrijven. Het plaatje toonde een ouderwetse psychiater die bij een lege sofa zit en zegt: „Tell me, how long have you had these hallucinations?”

Deze fijne manier van grappen maken heet circulaire humor. De truc is dat je tegenspreekt wat je zojuist hebt beweerd. Zo creëer je een slang die zich in zijn staart bijt. Ronald Reagan deed dat onbewust toen hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw stelde dat abortus nooit legaal mag worden, omdat het recht op abortus alleen wordt bepleit door mensen die zelf wel geboren zijn. Comedian Steven Wright deed het bewust toen hij zich afvroeg of er ook een ander woord bestaat voor thesaurus.

Our family’s philosophy is ‘Live and let live’. If anyone doesn’t agree with that we’ll just take ‘em outside and shoot the motherfucker.

George Carlin

Ik denk dus ik ben, denk ik.

Rob Urgert

In de film Airplane (1980) dreigt een vliegtuig te gaan crashen. De gezagvoerder besluit om de passagiers via de intercom in te lichten, maar ze niet te verontrusten:

„There is no reason to become alarmed, and we hope you will enjoy the rest of your flight. By the way, is there anyone on board who knows how to fly a plane?”

Wat hebben we geleerd?

In een cirkelgrap bevestig je iets door het te ontkennen of ontken je iets door het te bevestigen.

Doe het zelf

Maak de volgende zinnen zo circulair mogelijk af:

1. Mijn partner vindt me te onverschillig, maar...

2. Ik geloof niet in samenzweringstheorieën, want...

3. Ik heb laatst een tatoeage laten zetten met de tekst:...

Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse

Mogelijke oplossingen:

1. ... daar heb ik schijt aan.

2. ... volgens mij worden die door de CIA de wereld ingestuurd om ons bang te maken.

3. ... ik dacht dat dit een plakplaatje was.

    • Bastiaan Geleijnse
    • Rob Urgert