Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Boijmans koopt Schippers' Pindakaasvloer

Van een afstandje ziet het kunstwerk eruit als een saai, poepkleurig vierkant, maar de sensatie zit hem in de penetrante geur. Wie ooit in één ruimte heeft gestaan met de Pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers, weet dat het een stank is die in al je poriën trekt.

Sinds december bevindt het conceptuele kunstwerk zich in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, zo maakte het Rotterdamse museum vanochtend bekend. Hoeveel er voor de vloersculptuur is betaald, wil Boijmans niet zeggen. Het werk zal binnenkort tentoongesteld worden in het museum.

De Pindakaasvloer is een kunstwerk dat op elke gewenste grootte uit te voeren is. Het bestaat uit een lijst waarbinnen in de gewenste dikte een hoeveelheid pindakaas is aangebracht. Wim T. Schippers (1942) voerde zijn idee in 1969 voor het eerst uit bij Galerie Mickery in Loenersloot. Hij wilde met het werk duidelijk maken dat in het leven „in principe alles zinloos en onzinnig is, maar daarom nochtans wel de moeite waard”. In 1997 trok het kunstwerk veel bekijks op de overzichtstentoonstelling van Schippers in het Centraal Museum. Diverse bezoekers gleden toen over de smurrie uit of bleven plakken aan de vloer. Anderen bestrooiden het werk ter verfraaiing met boterhammen en hagelslag.

Boijmans was al in bezit van Schippers’ sculptuur Het Is Me Wat (1999), een kolossaal brok steen dat dankzij elektromagneten boven zijn eigen sokkel zweeft. De nieuwe aankoop sluit volgens het museum bovendien mooi aan bij andere conceptuele vloerkunst uit de collectie, zoals The Well Polished Floor Sculpture van Ger van Elk.