Bescherm je bezit met een DNA-spray

None

Bewoners van Almere krijgen een DNA-spray, winkeliers kunnen subsidie krijgen voor een DNA-douche.

De gemeente Almere heeft er 20.000 euro voor uitgetrokken: de verspreiding van ‘DNA-markeerstiften’. Met die DNA-spray kunnen inwoners van Almere hun kostbare bezittingen op een onzichtbare manier markeren, zodat de eigendommen gemakkelijker te traceren zijn als bij hen is ingebroken. Dat maakte burgemeester Annemarie Jorritsma gisteren bekend.

Alle huiseigenaren die hun huis tegen inbraak beschermen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKWV) , krijgen van de gemeente als beloning zo’n markeerstift om hun eigendommen mee te markeren. Huurders die in buurten wonen waar het meest wordt ingebroken, krijgen ook een stift. Bij de spray krijgen de inwoners waarschuwingsstickers, die een afschrikkende en dus preventieve werking moeten hebben.

De DNA-spray is een extra maatregel in een grotere aanpak van woning- en winkelinbraken in Almere. Het aantal woninginbraken in Almere steeg vorig jaar sterk, werd gisteren bekend: met 36 procent ten opzichte van 2009. Doel is nu om dat aantal in elk geval weer terug te brengen naar het niveau van 2009.

Inwoners van Almere kunnen ook korting krijgen op het inbraakvrij maken van hun huis, als ze dat doen volgens het PKWV van de politie. Tot een maximum van 400 euro kunnen zij de helft van hun investering terugkrijgen. Voorwaarde is wel het plaatsen van goedgekeurde sloten en hang- en sluitwerk op ramen en deuren. De bewoner moet ook zicht hebben op wie er voor de deur staat, zodat hij kan besluiten diegene wel of niet binnen te laten. Een deurruit of deurspionnetje is verplicht – „tenzij je vanuit de keuken of via een erker gemakkelijk zicht hebt op de voordeur”, staat in het PKWV-voorschrift.

Almere wil dit jaar ook het aantal winkelinbraken verder gereduceerd hebben, al daalde dat percentage in 2010 ten opzichte van het jaar ervoor. Winkeliers krijgen de helft van de kosten van de aanleg van een ‘DNA-douche’ vergoed, tot een maximum van 900 euro.

Zo’n DNA-douche hangt boven de uitgang en kan bij een overval handmatig of automatisch worden geactiveerd. De overvaller krijgt bij het verlaten van de winkel een douche van een zeer fijne, onzichtbare, vernevelde vloeistof. Die kleverige spray bevat synthetisch DNA dat per winkel uniek is en dat pas na meerdere was- en schrobbeurten van kleding en lichaam verdwijnt. Daarbij bevat de spray bestanddelen die oplichten onder uv-licht. De unieke codering en de uv-reflectie vergemakkelijken de opsporing van winkeldieven. (NRC)