Beeldhouwers over het hoofd gezien

Beeldhouwerscollectief ABK heeft een open brief aan het kabinet gestuurd (zie nkvb.nl). Met verbazing stelde het collectief half december vast dat het uitstel van de btw-verhoging niet op hen van toepassing was. Anders dan bij de podiumkunsten wordt op beeldende kunst sinds 1 januari wel 19 procent geheven.

De beeldhouwers hebben het gevoel dat ze in de besprekingen van de laatste maanden over het hoofd zijn gezien. „Wij zijn een kwetsbare groep omdat we politiek niet goed georganiseerd zijn”, zegt Willem Harbers, voorzitter van het collectief. „En anders dan de podiumkunsten zijn we niet gewend om de publieke opinie te bespelen.”

ABK, dat uit een zestigtal beeldhouwers bestaat, is normaal niet politiek actief. „We protesteren niet tegen het feit dat de beeldende kunsten uit de boot zijn gevallen bij het uitstel. We protesteren tegen de btw-verhoging in het algemeen en tegen een samenleving die cultuur niet hoog in het vaandel draagt.”

Volgens Harbers is de btw-verhoging contraproductief. „Voor werken die ik vorig jaar voor 5.560 euro verkocht, moet ik nu 5.950 euro vragen. Dat is een veel grotere verhoging dan bij theatertickets. Daardoor zal ik minder verkopen, en uiteindelijk ook minder belastingen afdragen. Bovendien geldt in buurlanden zoals België en Duitsland wel een verlaagd belastingstarief. Je hebt kans dat kopers en galeriehouders uitwijken.”

Harbers denkt niet dat de beeldhouwers te laat zijn met hun actie. „Een regeling die zo snel is ingevoerd, kan minstens zo snel worden teruggedraaid.”

Sabeth Snijders

    • Sabeth Snijders