Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Applaus voor Obama in Arizona

Obama omhelst Mark Kelly, echtgenoot van Gabrielle Giffords, tijdens een ceremonie in Arizona. Foto AFP / Jewel Samad

President Barack Obama deed een beroep op eenheid voor een ‘beter Amerika’ tijdens een ceremonie gisteren voor de slachtoffers van de aanslag in Arizona. Onder groot applaus vertelde Obama dat Congreslid Gabrielle Giffords tijdens zijn bezoek die dag voor het eerst haar ogen had geopend, sinds ze afgelopen zaterdag een kogel door haar hoofd kreeg.

Het was een bijeenkomst niet alleen voor verdriet, schrijft het blog Politico, maar ook voor “het vieren van kracht”. ‘Together we thrive’, was de titel die was meegegeven aan de bijeenkomst, die expliciet niet als “herdenkingsceremonie” was aangekondigd.

“Er was een nerveuze energie in de menigte die een aantal malen zijn uitweg in luid, voortdurend gejuich”, schrijft Politico. “Het mag bevreemdend zijn geweest voor mensen die tv keken, voor mensen in de hal klopte het allemaal. Het was een gemeenschap die niet zeker was hoe ze zich moest uiten, die uiteindelijk iets vond om te vieren, zelfs in verdriet.”

Obama wees niet met de beschuldigende vinger naar het scherpe politieke debat in het land als oorzaak voor de aanslag zaterdag dat al heeft geleid tot veel introspectie. Wél riep hij op tot “meer beschaving en eerlijkheid in het publieke debat”, niet om daarmee incidenten als de schietpartij te voorkomen, maar omdat dat “de enige manier is om de uitdagingen aan te kunnen waar het land voor staat”. Het publiek reageerde met applaus.

Een verslag van MSNBC:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy