Ammoniet at plankton (en soms een slakje)

None

Hij stierf uit tegelijk met het verdwijnen van veel planktonsoorten.

Ammonieten, uitgestorven inktvisachtigen met een spiraalvormige schelp die vaak als fossiel worden gevonden, aten plankton. Dat schreven Franse en Amerikaanse onderzoekers in Science. Met röntgenstralen bepaalden zij de structuur van de mond van drie fossiele ammonieten. Ze ontdekten dat ze een rasptong bezaten, net als andere weekdieren. Deze was bezet met kamvormige tanden. Tussen de tanden van één fossiele ammoniet vonden de wetenschappers planktonresten, bestaand uit microscopisch kleine kreeftachtigen en een slakje. Ammonieten stierven 65 miljoen jaar geleden uit, tegelijk met de dinosauriërs. Bekend is dat in deze periode ook veel planktonsoorten zijn uitgestorven. Die afname in plankton kan ervoor hebben gezorgd dat de ammonieten massaal zijn uitgehongerd. De moderne nautilus, die nauw verwant is aan ammonieten, zou ontkomen zijn aan de uitstervingsgolf doordat het een roofdier is dat voornamelijk leeft van wat grotere visjes, kreeftjes en schaaldieren. (NRC)

Ammonietfossielen zien? De vloer van winkelcentrum Hoog Catharijne, Utrecht, zit vol.