Airbus krijgt order van 16 miljard uit India

Airbus heeft de grootste order in de commerciële luchtvaart: ze leveren 180 A320 toestellen aan IndiGo.

De Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo heeft bij vliegtuigbouwer Airbus een bestelling geplaatst van 180 A320 toestellen. Met een waarde van 16 miljard euro gaat het om een van de grootste orders in de commerciële luchtvaart. De A320 is een tweemotorig verkeersvliegtuig bedoeld voor relatief korte afstanden. In totaal zijn er 6.800 besteld, waarvan er inmiddels 4.500 zijn afgeleverd aan 310 verschillende luchtvaartmaatschappijen. De Airbus A320 was het eerste, op grote schaal geproduceerde, verkeersvliegtuig waarin fly-by-wire technologie werd toegepast. Deze vliegtuigen hebben niet langer een mechanische verbinding tussen piloot en stuurvlak. In dit geval is een computer vereist om de beweging van de piloot te vertalen naar beweging van stuurvlakken. (NRC)