Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Zo trok de rookpluim over Nederland

De kleurverschillen op dit kaartje uit het rapport verwijzen naar relatieve verschillen op leefniveau. Het is niet duidelijk hoe hoog de concentraties waren. Beeld RIVM

Omwonenden van de Moerdijkbrand zijn  „zeer beperkt” aan toxische stoffen blootgesteld, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut  voor Volksgezondheid en Milieu  (RIVM). „Dit betekent dat er geen  gezondheidseffecten op de korte  of de lange termijn te verwachten  zijn.”

De lage blootstelling komt  vooral doordat de brandweer de  brand bij Chemie-Pack gecontroleerd heeft laten uitbranden, met  als gevolg een hoge rookpluim.  Daardoor hebben de vrijkomende  stoffen zich hoog in de lucht verspreid en verdund. „De concentraties op leefniveau zijn daardoor lager.”