Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

'Wat ik nu meemaak: Marokkanen zijn fan van Lenny Kuhr!'

Rapper Ali B. is vanavond weer op tv met Ali B. op Volle Toeren, waarin hij oudere artiesten aan jonge rappers koppelt. „Kanonnen man, dat zijn echt mooie liedjes.”

„Met Ali B. / Schud flows zo uit mijn mouwen / Maak een nieuwe hit van een gouwe ouwe / Kan allemaal net wat stoerder / Dus wij gaan op volle toeren!”

In de hausse aan retro-tv is het programma Ali B. op volle toeren de grootste aanwinst. Het programma drijft niet op nostalgie, maar op een cultuurclash. Ali B. slaat een brug tussen Nederlands cultuurgoed en de hedendaagse Nederlandse straatcultuur. Vorige week was hij met rapper Keizer te gast in Brabant bij Lenny Kuhr. Ze maakten een rapversie van haar hit De troubadour. De voor hiphop ongewone driekwartsmaat stuwt het ritme voort. Op haar beurt kon Kuhr haar moedergevoelens kwijt in een answer song op Keizers hit Mama, sorry dat ik vastzit. Het werd een ontroerende brief van een moeder aan haar zoon die in de nor zit.

Wat geestig werkt is dat de rappers volstrekt onwetend zijn van de Nederlandse muziekgeschiedenis. De troubadour? zegt ze niets. „Piet Hein? Is dat niet die piraat? Piet Hein... Tunnel? Piet Hein... Donner?” En Lenny Kuhr? Aha, ze heeft in 1969 als 19-jarige het Eurovisie Songfestival gewonnen. Respect! Zeeën scheiden de zangeres van de rappers, zegt Kuhr, maar de muziek brengt ze samen.

Wat kijkt u op tv?

„Ik ben een trouw Voice of Holland kijker. Dat is mijn twittermoment. Ik heb 25.000 followers, tijdens de uitzending twitter ik dan met ze, als een vijfde jurylid. Voorspel ik het jurycommentaar en de verliezers. Vijfentachtig procent raad ik goed. Zo zitten we met zijn allen samen televisie te kijken. Soms is het wel lastig bij te houden; krijg ik 150-160 berichtjes tegelijk binnen. Maar het is gelukkig kort, samen vult het misschien twee pagina’s in een boek.”

En wie gaat ‘The Voice’ winnen?

„Ben, natuurlijk. Maar dat lag al vanaf de audities vast. De audities waren het leukste, nu wordt het steeds saaier. De scherpe kantjes zijn eraf. In het begin hadden de kandidaten nog een eigen stijl. Nu gaan ze steeds meer op elkaar lijken, allemaal in het zwart, allemaal dezelfde stylist. Het zou beter zijn als ze vast hielden aan hun eigen stilo.”

Bij welke programma’s twittert u nog meer mee?

„Bij That's the question en dat soort quizzen. Tijdens Op volle toeren wordt er ook veel getwitterd (#abovt). Daar gebeurt het allemaal. Ik ben ook Eredivisie Live fan, maar als er niemand meekijkt, ga ik ook niet twitteren.”

In ‘Op volle toeren’ rapte Keizer zijn tekst vanaf zijn telefoonscherm.

„Dat is zijn Blackberry, daarop schrijft hij zijn teksten. Alle rappers hebben Blackberries.”

Waarom geen iPhone?

„Omdat rappers niet van de apps zijn. iPhone is meer iets voor mannen met een midlifecrisis die graag jong willen zijn. Blackberry is sneller en simpeler. En je kunt pingen. Dat is gratis, en gratis is goedkoper. Pingen is net als chatten, het dialoogje gaat door op je scherm. Veel beter dan sms.”

Bedient u met ‘Ali B. op volle toeren’ de oudere Tros-kijker of uw eigen achterban?

„Ik probeer die werelden samen te brengen. Op Twitter krijg ik reacties als: ik kijk nooit tv met mijn moeder, maar nu wel. Marokkanen uit de achterstandsbuurten zijn na de vorige aflevering fan geworden van Lenny Kuhr. Ik weet niet wat ik meemaak.”

En werd u fan van Lenny Kuhr?

„Dit is geen veer-in-je-reet-programma, maar kannonnen man, dat zijn echt mooie liedjes. Ik ben geïnspireerd geraakt door Visite. Ik ben niet opgegroeid met die muziek, maar mijn moeder kon wel Visite neuriën. Terwijl ze niet eens behoorlijk Nederlands spreekt.”

Wat vindt u van de Nederlandstalige klassiekers?

„Wat me opvalt is de rollende R.; die is verdwenen uit de muziekindustrie. Eerst denk je: ouwe meuk, maar toen werden nog echt mooie liedjes gemaakt. Zoiets als Papa van Stef Bos, ik heb lang niet zo’n goed liedje gehoord. En als het nu gemaakt zou worden, is het de vraag of het zou aanslaan.”

Wie krijgen we vanavond?

„Ben Cramer met De clown en rapper Fresku met Twijfel.”

Ali B. op volle toeren

elke woensdag op Ned. 3, 20.25-21.15 uur.