Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Waar is Fortuyns gedenksteen ?

Waar is de herdenkingssteen voor Pim Fortuyn gebleven? De koperen plaquette lag in het Hilversumse Mediapark exact op de plek waar de politicus op 6 mei 2002 werd doodgeschoten, na een radio-interview. Maar nu liggen er alleen nog maar klinkers.

Jaarlijks komen daar op zijn sterfdag nog tientallen Fortuynisten bijeen om de politicus te herdenken, al wordt de opkomst wel steeds lager.

Daarnaast slenteren er regelmatig dagjesmensen voorbij op het terrein bij de radiostudio’s die met eigen ogen willen zien waar Fortuyn om het leven kwam. In een tijd dat koperleidingen langs het spoor gestolen worden en koperen beelden wegens de hoge metaalprijzen van hun sokkel worden getrokken, gaan de eerste bange gedachten uit naar criminele vandalen.

Gelukkig blijkt die vrees ongegrond. De steen van Fortuyn is niet gestolen en omgesmolten, maar ligt veilig opgeborgen bij een sloopbedrijf in Eemnes. Juist om beschadiging of diefstal te voorkomen. Want op de plek rond de moordplaats wordt gesloopt en gebouwd en als voorzorgsmaatregel is de steen in alle stilte met een kraan opgetakeld en vervolgens naar Eemnes gebracht. Al is het maar een kleine symbolische herdenkingsplaat, hij zat in de grond wel aan een zware klomp beton verankerd.

Volgens een woordvoerder van het Mediapark komt de destijds door het NOB gefinancierde steen op precies dezelfde plek weer terug. Daarom zijn voor de zekerheid met een gps de exacte coördinaten ingemeten. Terugplaatsen zal pas in de herfst gebeuren. De Fortuynisten, die hiervan nog niet op de hoogte zijn gebracht, zullen hun komende herdenking dan ook moeten aanpassen. Het goede nieuws is dat in 2012, bij Fortuyns tiende sterfdag, de steen opgepoetst en wel weer terug is.

Hugo Hoes