Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Vrijwel overal is de vrijheid op internet beperkt

Simpel en doeltreffend kan een grafische weergave op internet zijn. Zoals deze zes webpagina’s van een designstudent in New York, Yuxi You.  Het internet een vrijplaats? Vergeet het maar. De meeste landen die die vrijheid nog kennen zijn onderontwikkeld, waar ideologische onderbouwing van dat beleid eerder af- dan aanwezig zal zijn.

You baseert zich op gegevens van onder meer het OpenNet Initiative. Een bron van onberispelijke herkomst, zoals de universiteiten van Harvard en  Toronto. Het boek Access Controlled van deze organisatie wordt door The Technology Liberation Front gerekend tot een van de tien belangrijkste boeken over informaticabeleid van 2010:

“Smartly organized and edited, Access Controlled is essential reading for anyone interested in studying the methods governments are using globally to stifle online expression and dissent. There is simply no other resource out there like this; it should be required reading in every cyberlaw or information policy program.”